Är ekologiskt jordbruk vägen till svält? Knappast

traktorsprutaSer att väldigt många av mina Facebookvänner delar en debattartikel som publicerats på Svenska Dagbladet.

Kul att så många intresserar sig för den här problematiken. Det här är ju viktiga saker.

Personligen tycker jag dock att det är ganska märkigt att de här fyra forskarna plötsligt går till nån slags angrepp mot det ekologiska jordbruket. Man undrar lite vems ärenden de går.

Det finns saker i artikeln som jag håller med om. Mycket behöver förändras och förbättras i det ekologiska jordbruket, och det vore såklart också bra om det konventionella jordbruket fick mer stöd för att skynda på sin miljöanpassning. Jag fattar inte var motsättningen ligger? Alla måste sträva mot samma mål, alla vill ju att planeten ska överleva. De enda som har något att vinna på att jordbruket skiter i miljön är ju tillverkarna av bekämpningsmedel och andra kemikalier.

Jorden producerar redan idag tillräckligt med mat för att föda alla oss som bor här. Om vi vill stoppa svälten så är det (åtminstonei teorin) en ganska enkel sak att lösa genom omfördelning av våra resurser.

Debattartikeln i SvD är en helt onödig krigsförklaring, och jag kan inte låta bli att fundera på om de fyra SLU-forskarna verkligen själva tänkt ut den där rubriken – eller om det var en redigerare på Svenskan som ville vässa vinkeln lite.

5 thoughts on “Är ekologiskt jordbruk vägen till svält? Knappast”

  1. Problemet är “bara” att vi inom 30 år måste ha ökat världsproduktionen med 70% för att klara världssvälten och då har tyvärr inte ekologisk odling så mycket att bidra med.

  2. Det jag menar är ju inte att ekologiskt är lösningen på alla problem. Det har jag inte påstått. Däremot tycker jag det är svårt att förstå vad man har att vinna på att polarisera diskussionen på det här sättet. Att det måste vara något slags motsatsförhållande?

  3. Vi kan ju börja med att fördela den mat vi har bättre över världen, och sen kan vi börja diskutera att vi måste odla “så och så mycket mer mark”. Effektivisera det jordbruk vi har och gör det mer hållbart! Ekologiskt är inte den enda vägen, men den är bättre e konventionellt jordbruk, inte bara för att det är hållbarare i längden, utan även eftersom satsningar inom området skapar väg för nya uppfinningar och lösningar som kan förbättra även för konventionella ordbrukare så att allt blir mer hållbart. Jag har även skapat en omröstning för att se hur många vi är som köper ekologiskt eller ej i dagsläget: http://www.plusett.nu/omrostning-4639/handlar-du-ekologisk-mat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *