Snart är det Baddarsäsong igen

baddareLäser i Göteborgs-Posten att Göteborgs Kex kommer dra igång vårens produktion av Baddare nästa vecka.

Denna nyhet delar sannolikt upp er läsare i två väldigt tydliga delar: en grupp som känner pulsen öka en smula, medan hjärnan raskt scannar igenom den kommande veckans begivenheter för att se om det eventuellt går att klämma in ett besök i Kungälv – och en del som med pannan i djupa veck frågar sig: vaddå Göteborgs Kex? Baddare är ju ett simmärke?

Baddaren är lite av ett legendariskt fenomen i Göteborgstrakten. Förr om åren fanns det chokladtäckta skum- och rånkexet i hela Sverige, men även då sålde det knappt utanför Västra Götaland.

Så Göteborgs Kex plockade bort det ur sitt ordinarie sortiment och gjorde det till en specialprodukt som numera bara säljs i företagets fabriksbutik Bräckboden. I Bräckboden säljs normalt sett andrasortering från fabriken, produkter som inte håller måttet för butiksförsäljning på grund av förpackningsfel eller småskador i produktionen.

Produktionen av Baddaren sker två gånger om året. Efterfrågan är enorm, och i år har Göteborgs Kex beslutat sig för att göra en större laddning. Nio ton – nytt rekord. Från onsdag finns Baddare att köpa i Bräckboden.

För dig som fortfarande yrar om simmärken och sånt: Själva kexet består av en waferbotten. Ovanpå den ligger ett skum med lite arraksmak och sedan är allt täckt av ett tunt lager ljus eller mörk choklad. Lite grand som krokofanter fast utan strössel.

Personligen är jag egentligen inte jätteförtjust i Baddare. Men det är en nostalgigrej som för mig tillbaka till en tid med skrubbsår på knäna, klätterträd och kojbyggen.

Så det finns en hel del som talar för att Magic och jag tar en liten övningskörning söderut, och kanske råkar passera “Kexen” som fabriken kallas i folkmun.

PS: Jag hade såklart gärna lagt in en länk till GP:s artikel. Men det går inte. Om du vill veta varför – fråga GP 🙂 DS

One thought on “Snart är det Baddarsäsong igen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *