Trendspaning: Var är du, lille vän?

Tänk dig att du kommer in på det där mysiga fiket som du upptäckte för några veckor sedan. Du har visserligen ett annat stamställe, men du börjar gilla det här plejset rätt ordentligt.

I samma ögonblick som du kliver över tröskeln, känner du hur det brummar till i fickan. Du plockar upp din mobil, och ser att du fått ett meddelande. Från fiket!

“Kul att du är här igen! Idag vill vi bjuda dig på en kopp kaffe. Visa bara upp det här meddelandet i kassan, så fixar vi det.”

Vad tror du? Kan det där meddelandet vara droppen som får din kopp att rinna över – av kärlek till det nya stället? Kanske, kanske inte. Men det är ett exempel på hur positioneringstjänster kan användas för att bygga relationer och varumärkeslojalitet.

Möjligheterna är enorma. De där rabattkupongerna vi får från Ica, som numera är baserade på våra tidigare inköp, kan istället hamna i vår telefon. Om du är en äkta surdegsfanatiker, kanske du får ett meddelande från den lokale bagaren när du anländer till en ny stad. Och när du vandrar nedför stadens gågata, eller i det stora köpcentret, rasslar det in nya erbjudanden, baserade på dina preferenser.

Kanske kommer du i framtiden att ägna dina helger åt Matrally? Med mobilen i högsta hugg letar du dig fram genom staden (eller byn, eller skogen) för att hitta olika kontroller där du får lösa olika uppgifter eller kastas in i olika mat- och dryckesrelaterade upplevelser.

Den här marknaden kommer definitivt att växa fram. Den finns redan på vissa platser i världen.

Kritiska röster höjs emellanåt. Man pratar om den personliga integriteten och olika risker. Det resonemanget är fullt berättigat. Men samtidigt ger den nya tekniken helt nya möjligheter att låta dig själv styra. Och det sunda förnuftet kan man som vanligt aldrig lämna ifrån sig.

Exemplet med Icas rabattkuponger är för övrigt högst relevant i sammanhanget. När Ica började använda den inköpsdata man trots allt redan har, för att ge konsumenterna personligt utformade erbjudanden, hördes högljudd kritik på samma tema. Ica hanterade det väl, och lät konsumenterna få en möjlighet att välja bort funktionen. Med facit i hand är resultatet ändå överväldigande: kunderna älskar att få rabatt på varor som man ändå köper…

Hittills har positioneringstjänster som till exempel Gowalla, FourSquare och Brightkite använts mest av en ganska liten grupp. Personer som sysslat med geocaching har förstås snabbt tagit de här tjänsterna till sitt hjärta, men fortfarande finns det en liten nördstämpel på alltihop.

Jag är dock ganska övertygad om att den stämpeln kommer att suddas bort alltmer framöver, när positioneringen kliver in i de stora forumen. Twitter har redan stöd för geotaggar och Googles nya tjänst Buzz också. Men det som kan bli den stora murbräckan är det faktum att Facebook nu tycks vara mycket nära att bygga in någon form positionering i sin tjänst.

Då kan det bli riktigt stort. Men hur snabbt det går – det återstår att se.

5 thoughts on “Trendspaning: Var är du, lille vän?”

 1. Håller med!

  Detta är otroligt coolt och jag tror att vi kommer att se mycket mer interaktion mellan den som levererar en position och “omvärlden” (kanske inte fullt så mycket som detta http://thirdopinion.nu/2010/01/stalking-ar-saa-2009/ men vem vet?).

  Tänker på Minority Report (filmen, alltså). I deras framtidsversion fokuserade de på hur marknadsföring blivit individualiserad och hur under identifierades när de gick in i en butik. Inte så långt borta…

  /P.O.
  .-= P.O. Arnäs´s last blog ..Recension: TripIt – hanterar dina bokningar =-.

 2. Jag tror du har rätt. Jag hoppas du har fel.
  I alla fall när det gäller rena reklam-kom-och-köp-funktioner, som ICAs kundkuponger. De ger mig gåshud, att veta att min vardag är registrerad någonstans. Det har gått så långt att jag inte visar upp ICA-kortet. Latheten har gjort att jag inte avsagt mig erbjudandena, eller om det är misstänksamheten. Registreringen finns säkert kvar även utan kupongutskick.
  Andra fenomen, där jag kan välja om jag vill delta eller inte från gång till gång, är mer intressanta. Matrally? Varför inte. Söka caféer enkelt i en ny stad? Absolut.

 3. Det är ju en stor fördel att man kan välja till och välja bort. Så länge leverantörerna är noga med det, så har jag inga problem med detta.

  Registreringen av dina inköp har gjorts under många år, och är ett mycket viktigt verktyg i kedjornas inköpsarbete. Det som är nytt är väl att man förädlar informationen åt “andra hållet.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *