För fet för en frukt

Jag måste förstås kommentera helgens lilla matlarm.

“Frukt gör dig fet och sjuk!”

Utbasunerat på själva altaret för svensk opinionsbildning: DN Debatt – och sedan ihärdigt vidarebefordrat av alla medier med kvällisarna i spetsen. Och ännu en gång handlar det om det gamla vanliga: någon har hittat en studie, dragit lite slutsatser och… badabing! Vi har ett löp.

Men undersökning är (även i detta fall) en rätt underlig historia. Den är nämligen inte alls byggd på studier av folk som ätit frukt, utan folk som druckit dryck som sötats med fruktos.

Livsmedelsverkets Ulf Bohman sätter det hela i lite perspektiv när han kommenterar saken för Expressen:

“För att komma upp i samma koncentration av fruktos som försökspersonerna måste man äta 25 äpplen eller 28 bananer per dag”, säger han.

Själv tänker jag bara på Coca-Cola och en massa annan amerikansk läsk. Inte för att jag är törstig, men för att jag vet att den sötas med… just det – fruktos. Det har man gjort sedan 70-talet, och det gäller både Coke, Pepsi och nästan alla andra märken. Det finns undantag, som Jones Soda och några till, men de representerar bara en bråkdel av marknaden.

Att man blir fet av att dricka för mycket läsk kan även jag skriva under på.

Men frukt? Frukt innehåller en massa nyttiga saker: fibrer, vitaminer, antioxidanter och så vidare. Jag hävdar nog fortfarande att de allra flesta borde äta mer frukt.

Även om en överläkare hävdar motsatsen. På DN Debatt.

3 thoughts on “För fet för en frukt”

  1. Det är skrattretande när medierna drar egna slutsatser av studier och publicerar dem i form av matlarm. Borde väl egentligen inte bli förvånad, det har ju hänt förr. Det handlar ju om att sälja lösnummer. Håller med dig om att vi borde äta mer frukt!

    Minnas senaste bloggpost..Ricotta- & spenatfyllda canneloni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *