En liten uppföljning

För några dagar sedan publicerades en artikel jag skrivit på Taffel.se.

Det gav upphov till en hel del diskussion och många reaktioner, bland annat från Anna Billing, en annan av skribenterna på Taffel. Hennes man driver en Ica-butik i Skåne. I en kommentar till artikeln tipsade Anna mig om vissa saker som gjorde att jag kunde forska vidare kring mjölkkriget.

Det gav upphov till en artikel som jag publicerade i vårt nyhetsbrev Foodwire i förrgår, och i ljuset av diskussionen på Taffel känner jag att den här uppföljningen borde komma lite fler till del. Så här kommer en förkortad version av min artikel i Foodwire:

Skånemejeriers återtåg i Coopbutikernas mejeriavdelningar kan bli svår. Coop släpper enbart in den skånska mjölken i back, vilket gör hanteringen till en mardröm för butikerna. Och över hälften av de skånska konsumenterna kan tänka sig att byta butik på grund av mjölkfrågan.

Mejeriavdelningen i en livsmedelsbutik handlar mycket om logistik. Mjölken har hög omsättningshastighet och i nästan alla butiker är mejerikylen utformad så att mjölken kan köras rakt med den vagn som leveransen kommer i från mejeriet.

Detta är nödvändigt för att personalen inte ska tvingas att ständigt fylla på med nya varor.
Coops informationschef Magnus Frisk bekräftar för Foodwire att Skånemejeriers mjölk endast kommer att tillåtas i back:

”Det blir en praktisk hanteringsfråga som butikerna och vi kan lösa.”

I realiteten kommer dock Skånemejeriers mjölk att trängas undan rejält i kylarna. Backarna är betydligt mer arbetskrävande från start till mål, och det är knappast troligt att personalen i Coops butiker kommer att kunna serva kunderna i den takt som krävs med denna manuella hantering.

Personligen är jag lite osäker på utgången av det här dramat. Jag är inte säker på att de skånska konsumenternas lojalitet med det lokala mejeriet räcker tillräckligt långt för att organisera och genomföra en bojkott som blir tillräckligt kännbar för Coop.

Men jag kan mycket väl ha fel. Om inte Arla passar sig, kan man få en skånsk version av Mohammedkrisen, där konsumenterna väljer bort Arlaprodukter bara för att det är Arlaprodukter.

Det visar sig inte minst idag, när Bergendahls kedja City Gross beslutat att ta tillbaka Skånemejeriers mjölk i sortimentet. I rullvagn…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *