Det kastas mycket sten i glashuset

Nej. Förvånad är jag egentligen inte. Över köttfusket, alltså.

Svenskarna är ju ett fifflande folk, eller hur? Det svartjobbas och betalas svart, det vabbas fast barnen är friska och det jobbas samtidigt. Det handlas svartsprit, smuggelsprit och hembränt. Det skattefuskas.

Och det kastas mycket sten i det glashus vi kallar Sverige.

Och själv då?

Jodå. Tackar som frågar. Jag har vid ett tillfälle anlitat svartjobbare. Ett gäng galna irländare asfalterade om min garageuppfart, och efter en hel del tjafs och bråk betalade jag dem de 15.000 som vi kommit överens om. (Min garageuppfart är väldigt lång…)

Utan omsvep kan jag säga att jag ångrar mig varje dag. PEAB eller NCC hade inte tagit så värst mycket mer för jobbet, och då kanske det hade blivit ordentligt gjort. Nu är det tjänligt med anmärkning, inte mer. Min garageuppfart utgör inte en fara för någons säkerhet. Men den är inget att vara stolt över. Ungefär som färsen på Ica.

Och varför tycker Svensson att det är okej att blåsa staten (vården, skolan – ja, ni vet) på skattepengar – så länge ingen märker nåt – samtidigt som han vrålar ut sin avsky över butiker som fuskar med köttet? Det är ju ingen som har märkt det heller?

Jag försvarar inte det som avslöjades i Uppdrag Granskning, men den här dubbelmoralen gnager i mig.

Och när Icas koncernchef hotar med att sparka ut de fyra utpekade handlarna, då börjar jag undra. Ska de bli syndabockar? Ingen ska försöka inbilla mig att detta var en isolerad företeelse. Och ska Kenneth sparka ut alla köpmän som fuskar, kanske han snart inte har någon koncern kvar.

Snart ska jag sluta skriva om det här. Men inte än. Måste få det ur systemet först.

6 thoughts on “Det kastas mycket sten i glashuset”

 1. Jag håller med om att det här säkerligen rör fler kedjor även om de mer och mer använder centralförpackat kött där det skulle märkas om en förpackning öppnats och packats om. Det här gällde butiker som egenförpackar köttfärs. Det är mycket ovanligt nu för tiden. Själv vill jag gärna ha en köttaffär i mitt kvarter a la tyskland (metzgerei) men i just det här fallet måste jag säga att jag nog har rätt gott förtroende i min lokal-ica, och det trots att jag kallar dem butiken gud glömde och djävulen förnekade då och då. Men jag avvaktar ändå med att köpa köttfärs för en tid.

  Skillnaden med en asfalterad garageuppfart är att dålig köttfärs kan göra människor rejält sjuka. Därför tycker jag att saken är mer än dubbelmoral.

 2. Jessika: Vi satt och diskuterade det här vid frukostbordet idag och jag sa just det: Hur många är det som blir sjuka av mat från butikerna egentligen? Själv kan jag äta nästan vad som helst utan att reagera.

  Nu menar jag inte att det är BRA att ha en så slafsig livsmedelshantering eller att det skulle vara försvarbart på nåt sätt eller vis. Jag orkar bara inte hetsa upp mig över det eftersom jag aldrig har drabbats (= mått dåligt) av mat som förmodligen har legat på ett golv eller är för gammalt eller innehåller mald åsna istället för den gris det påstås innehålla.

  De utpekade handlarna får väl skärpa till sig, men jag håller med Stellan om att det vore övermaga att focka dem.

 3. Problemet är egentligen inte om det går att äta ett kött som gått en dag över tiden. Problemet är att den girige handlaren tittar dig i ögonen och säljer nymalet kött som är något helt annat (ingen verkar veta vad). Det är kränkande, ungefär som otrohet. Här bjuds på ett nytt avsnitt i den nya dokusåpan:

  http://www.vk.se/Article.jsp?article=155408

 4. Och Stellan, om du hittar ett sätt att få det ur systemet (bra uttryck) så tala gärna om det. För jag vet inte hur jag skall fixa det.

 5. Med just köttfärs är jag mycket försiktig när det gäller bäst före datum. Av diverse skäl måste jag ligga på sjukhus om jag får magsjuka och jag har fått matförgiftning av mat här hemma av färdiga köttbullar. Jag håller med Björn i att det krävs ett viss mått av bedrägligt beteende av handlaren att göra som man har gjort här genom att sälja en produkt som man har fifflat med.
  Har man läst Fast Food Nation av Eric Schlosser så blir de potentiella problemen med köttfärs ännu större, även om den boken gäller främst USA.
  För min del kan alla äta vad de vill äta, jag fattar inte ens hur man kan komma på tanken att vara så vinstdriven att man tar en gammal produkt maler om eller åtminstone paketerar om och sedan säljer varan som om den vore ny.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *