Svenskarnas syn på jobblunchen – och din, kanske?

Foodserviceföretaget Eurest har gjort en undersökning om svenskarnas syn på lunch på jobbet. Undersökningen är en e-postenkät som gått till arbetande och studerande personer mellan 18 och 65 år i Sveriges tio största städer.

En del rätt intressanta faktiskt, som jag kör in rakt av här och kommenterar.

Fråga: När du äter lunch; vilken typ av mat äter du oftast?
1. Husmanskost 67 %
2. Mat från utländska kök 50 %
3. Sallad 28 %
4. Baguetter eller smörgåsar 19 %
5. Pizza eller kebab 16 %

Kommentar: Husmanskost håller alltid. Och den gamla svenska principen med varm mat till lunch avspeglar sig tydligt. I nästan vilket annat land som helst hade smörgåsarna haft en betydligt större andel.

Fråga: Vilken typ av mat skulle du helst äta till lunch om du fick välja fritt?
1. Svensk husmanskost 66 %
2. Mat från utländska kök 63 %
3. Sallad 31 %
4. Vegetariskt 20 %
5. Pizza/Kebab 15 %

Kommentar: Här kan man skönja den starka hälsotrenden i form av rätt stor efterfrågan på sallad och vegetariskt. Men också en efterfrågan på variation. När det gäller utländska kök kan de flesta idag få fatt i kebab, kinamat, thai och kanske även sushi. Men många (inklusive jag själv) saknar mer exotiska inslag: afrikanskt, latinamerikanskt, cajun…

Fråga: Vad är viktigast för dig när du äter på lunchrestaurang?
1. Att maten är god och vällagad 85 %
2. Trevlig miljö 51 %
3. Att det går snabbt att få maten 44 %
4. Att maten är billig 41 %
5. Att maten är hälsosam 41 %

Kommentar: Precis så är det. Maten måste smaka gott. Allt det andra är också viktigt, men kommer först på delad femteplats.

Själv äter jag inte lunch ute så där jätteofta. Och jag tycker mig märka – både på mig själv och andra – att den gamla heliga principen med två varma mål varje dag minskar i betydelse. Det ena av de två byts ibland ut mot något enklare. Smörgås, soppa, kanske till och med yoghurt, müsli eller något liknande.

Hur gör du? Vad äter du till lunch? Händer det att du skippar den varma måltiden och tar en smörgås? Klicka på “Comments” här nedanför och ge din syn på saken.

5 thoughts on “Svenskarnas syn på jobblunchen – och din, kanske?”

 1. Jag vill gärna ha två lagade mål mat om dagen. Kall mat mitt på dagen under vinterhalvåret är hemskt, tycker jag. Fryser bara jag tänker på saken.
  Har det så beviljat att jag jobbar i det man stolt kallar en “måltidskommun” där Grythyttans Gästgiveri, Måltidens Hus och Restauranghögskolan ligger.
  Ibland får matlådan vara min följeslagare till lunchrummet – men jag tycker att själva avkopplingen från jobbet ligger i att lämna arbetsplatsen och att äta GOD och VARM mat.
  Matlådan, ja. Den är ju ett bra alternativ men jag har tröttnat på att göra i ordning sådana. Nu tar jag med mig Öfverlevorna, som Hagdahl sa, om det händelsevis blir något över.

 2. Oftast lagad lunch. Jag lagar ofta extra portioner till middag så att det finns till nästa dags lunch. Är jag själv så blir det alltså sådant, uppvärmda rester. Är familjen hemma blir det alldeles bestämt lagad lunch, alltid. Finns det inga rester när jag är själv gör jag omelett! Nästan alltid.

 3. 20 % vill äta vegetariskt om de fick välja fritt. Dessvärre erbjuds det ibland enbart sallad på många lunchrestauranger. Äter själv vegetariskt av etiska skäl, men tvingas ofta till salladsbordet då inga andra alternativ erbjuds. Det vegetariska uppfattas som något hälsosamt vilket en trist sallad inte behöver vara. Dessvärre fångas nog inte detta upp då man utgår från vegetariskt=sallad och grönt, vilket gör att undersökningen visar att vegosarna får vad de vill ha, trots att det mycket väl kan vara tvärtom.

 4. Jag tar med mig matlåda, antingen till skolan eller jobbet. Om jag någon gång köper på jobbet så blir det oftast sallader, eller någon färdigrätt som affären själv gjort. Väldigt sällan frysmat, tycker inte att de är goda och näringsvärdet (kanske inte på alla men de mesta) är dåligt.

  Ang. våra lunchvanor som jag har förstått det så är det rätt ovanligt att faktiskt äta lunch på det sättet som vi gör. Riktig mat, som vi tar med oss själva. I andra lände är nog smörgåsar vanligare eller att man går ut och äter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *