Kalla Fakta

Kollar Kalla Fakta med Magic. Veckans avsnitt handlar om Ehec, en slags variant av e.coli-bakterier som kan ge hjärnskador och i värsta fall leda till döden.

Efterår är Magic orolig. Först säger han att han ska sluta äta nötkött, sedan pratar han om att han ska bli vegetarian. Och för en gångs skull vet jag verkligen vad jag ska svara. Jag kan ju turerna kring Ehec-utbrottet som drabbade den lilla flickan som Kalla Fakta nu visar upp, har skrivit ett antal artiklar om utbrottet och de rättsliga turerna efteråt. Jag vet vilka riskerna är, men också hur små de är i förhållande till mycket annat vi utsätter oss för dagligen.

Jag vet också varför en elvaårig sportgalen kille INTE bör sluta äta kött. Min respekt är stor för de personer som av egen övertygelse valt att inte äta kött, men jag tänker inte låta TV4:s Kalla Fakta-redaktion skrämma min son till ett sånt beslut.

Inslaget är ganska manipulativt. Jag blir också förkrossad när jag ser den lilla flickan. Hennes liv är förstört, självklart ska man vill man göra allt i ens makt för att förhindra att det händer igen. Men hur? Den frågan berörs knappast alls, och Magic kan bara se en utväg: att aldrig mer äta kött.

Nästa gång Kalla Fakta tar upp det här ämnet, hoppas jag att de klipper bort någon minut med motbjudande mikroskopbilder med ödesmättad musik, och istället ägnar den minuten åt att berätta för tittarna hur de själva kan minska riskerna med maten de äter.

Fast det blir väl ingen bra TV, förstås.

9 thoughts on “Kalla Fakta”

 1. Kalla fakta är ju Kalla fakta men det har ju i allra högsta grad med livsmedelshygien och smittksydd att göra. Det finns ju en anledning till varför vi knappt har någon salmonella p g a ägg här i landet.
  Nu minns jag inte hur det förhåller sig med just ehec men de flesta livsmedelsburna bakterier dör vid upphettning men kräver rätt hantering.
  Och naturligtvis är det tragiskt att någon drabbas så hårt att de blir skadade för livet.

  Jag tittar inte på Kalla fakta eller Uppdrag granskning, det är för vinklat.

 2. Jag brukar sällan titta, men nu råkar det komma direkt efter min favorit Loa Falkman i nya serien Ett Gott Parti. Och eftersom det handlade om något som jag är intresserad av så blev jag sittandes.
  Min inställning till samhällsprogrammen är rätt kluven. Det är egentligen bra och viktigt att de finns, men varför kör alla journalister som jobbar där ned i samma dike?
  De bestämmer sig innan reportaget är gjort för vilken poäng man vill nå ut med, sedan ser man till att få hem den.

 3. är inte det en generell journalistsjuka (jag ÄLSKAR generaliseringar) att man görvad som helst, inkl ljuger, för att SKAPA ett scoop, en sensation eller få in storyn i sin egen politiska, oftast vänstervridna ( se där, en generalisering till – nice) bild av samhället..

 4. Tyvärr är det lite som du antyder Stellan, det blir ingen bra TV av att lära folk hur dom skyddar sig mot EHEC. På samma sätt som A*tonbladet aldrig skulle börja en artikelserie om mat med att lära folk hur man läser en ingrediensförteckning.
  Men att skrämmas om EHEC och alla gifter/lögner i maten är ju strålande journalistik som engagerar medborgaren… Synd att dom ska ha så svårt att få rätt på alla fakta bara 😉

  Grymt bra blogg btw!

 5. Det var den otäcka grävande rapporteringen om djurkadaver som djurföda – inklusive de otäcka TV-bilderna på självdöda kossor som mals ner till foder, jag minns dem än idag – som gjorde att Sverige skärpte reglerna kring köttmjöl så pass att Sverige idag tack vare det är det enda EU-land som inte har galna ko-sjukan. Men visst, det hade säkert varit bättre om inte de hemska journalisterna hade funnits, så Sverige inte hade behövt känna sig utanför BSE-klubben.

 6. Ja, Martin, tycker du jag ska kontra med några svepande tag över den samlade juristkåren (ambulance chasers, som jänkarna kallar dem)? Nä, jag tor vi hoppar det.

  Tomas: Jag tror nog att Kalla Fakta har rätt på alla fakta, faktiskt. Det handlar snarare om att välja ut vilka bitar man ska presentera och hur.

  Jonathan: Figges reportage är och förblir en klassiker, det håller jag med om. Och jag tycker nog att det finns en viktig distinktion mellan den vanliga nyhetsrapporteringen och de här så kallade samhällsprogrammen. Kalla Fakta, Uppdrag Granskning med flera har en väldigt stark tendens att övervinkla i syfte att få fram den poäng man bestämt sig för att förmedla. Rena PR-konsulterna, om du frågar mig.

 7. Jag vet inte vad Louise tycker. Har inte följt det där fallet. Inte sett inslagen. Däremot såg jag, som sagt, Kalla Fakta igår och det var (enligt min mening) inte bra.

 8. Stellan, faktamissarna var mer riktat mot kvällstidningarna och inte mot Kalla Fakta. Ser att jag nog var lite otydlig i det jag menade, men det gick lite fort.

  Jonathan, bra synpunkt – point taken. Men det finns ett men, och det är tendensen att sätta “se och hör”-rubriker vilka tyvärr inte alltid är rätt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *