Plåttips

…och med plåttips menar jag förstås tips om plåtning, det vill säga fotografering. Ett fössök å va litte sköjji så her på fömeddan, såmm vi sajjer her på Svärrjes frammsidda.

1444775757_a171ee8359.jpg‘Nuff said – nu till plåttipset. Att fotografera mat kan vara apsvårt. Själv har jag märkt att det blivit lättare sedan jag bytte kamera. Det vill säga att kvalitén på mina bilder nu gått från att vara lika rutten som plommonen på min gräsmatta till att variera mellan medioker och överraskande acceptabel.

Som tur är finns det proffs. Och dessutom finns det proffs som är beredda att dela med sig av sina enorma kunskaper. En sådan är amerikanska Lara Ferroni. Hon har tagit bilden här intill, vilken hon givit det passande namnet “Stairway to Heaven.”

Lara driver bloggen Cook and Eat, som är proppfylld med underbara bilder och recept. Men hon har också en annan blogg, Still life with, där hon skriver rätt uteslutande om matstajling och fotografering av mat.

Fotobloggen uppdateras inte jätteofta, men när det finns något nytt att läsa så är det ofta riktigt matnyttiga (såmm vi sajjer) tips om stajling, fototeknik, programvaror och liknande saker.

Så – för dig som vill nörda loss: Glid iväg till Laras bloggar. Själv ska jag nörda mig iväg till bokmässan, och det lär du få höra mer om inom kort.

3 thoughts on “Plåttips”

  1. Låter som intressanta bloggar, dem ska jag kolla in. Och så gillar jag att du stavar stajling stajling och inte styling: jag är en sån där som vill försvenska lånord iden mån det går utan att bli löjligt. Härförleden fick jag bassning av en redaktör för att jag skrev bejglar (och inte baglar, eller vad mänskan nu tyckte det skulle heta. Bagels kanske, svenskt och bra) men jag fick min vilja fram. Heja tejp och mejl säger jag bara.

  2. Tejp och mejl är mycket vackra ord. Liksom stajling och bejgel. Så vad ska jag kalla dig nurå? Miss Schillätt?

  3. hej,

    Ett hett tips när man fotograferar mat är att använda hårt ljus för att få fram formerna i maten. Hårt ljus är det med skarpare skuggor som i soligt väder, skarp kant på skuggan.

    Hälsningar

    Robert

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *