Har hållit mig utomhus i det fina vädret hela helgen, och på lördagen kom min granne förbi för att utfärda en liten varning: “Öppnar en surströmmingsburk vid tvåtiden, bara så du vet.”
Det är rätt länge sedan jag åt surströmming själv, men jag tycker det är ganska gott med rätt tillbehör. Och på bokmässan fick jag dessutom ytterligare tips om hur denna säregna delikatess ska avnjutas, åtminstone enligt Staffan Ling.
De obligatoriska tillbehören känner de flesta till: Tunnbröd, lök och mandelpotatis. Och så snaps, förstås. Men norrlänningen Ling menar att man dessutom ska ha ett glas mjölk till.
“Och ta det lugnt med löken. Det är den man blir dålig av dagen efter, inte snapsen.”
Ling bjussade dessutom på följande tips: Lägg inte den varma potatisen direkt på det smörade tunnbrödet, utan först lök och strömming. Annars smälter smöret och rinner ned över handen.