Frukost i ladan

Hade tänkt skriva det här blogginlägget för länge sedan, men jag har lite svårt att få tiden att räcka till just nu. Så det blir lite fördröjning på grejerna här.

Vill i alla fall berätta om något jag var med om häromveckan.

Jag åt frukost i en lada på Hisingen. Frukost tillagad av en riktig stjärnkock, av hyperlokala råvaror och serverad under trevligast tänkbara former.

För mig som är uppvuxen på landet var det en underbar känsla att sitta och äta där i ladan, med en traktor bakom ryggen och hönsen kacklandes i hönshuset tre meter bort. Som du förstår var givetvis äggen så färska som man rimligen kan förvänta sig…

Det var min vän Stanley som frågade om jag vill komma på det här eventet. Han har varit delaktig i Räddningsmissionens arbete med att utforma en strategi för prästgården.

Gården drivs nämligen av Räddningsmissionen sedan nio år tillbaka, och för några år sedan köpte man loss egendomen av Svenska Kyrkan. Nu finns det ganska ganska omfattande planer kring hur man vill utveckla ett socialt företag med livsmedelsproduktion och konferensverksamhet.

Idag har man värphöns, får- och svinuppfödning samt äppelodling på gården. Verksamheten sköts av en anställd lantbrukare i samarbete med en grupp personer som antingen bor i gårdens drogfria kollektivboende eller som fått jobb på gården genom Arbetsförmedlingens försorg.

Jag älskar verkligen den här typen av verksamhet, och önskar Räddningsmissionen all lycka framöver. Just nu byggs en liten konferensanläggning vid gården, och man planerar att utöka äppelodlingen rejält. Då kommer man bland annat att erbjuda möjligheten att bli stamkund (ja, vi är ju trots allti Göteborg) vilket innebär att man investerar i ett träd som planteras på gården.

Det här projektet kommer jag att följa med stort intresse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *