Hållbart, sa Bull

Amerikanska jätteföretaget Mars, som tillverkar välkända storsäljare som Snickers, Twix, M&Ms och Maltesers, slår sig lite för bröstet idag. Koncernen har nämligen tecknat ett avtal med Rainforest Alliance om ett samarbete som ska se till att Mars på sikt.  enbart använder hållbarhetscertifierad kakao. Miljövänlig, alltså.

Men lägg även märke till två andra ord där: på sikt.

På sikt betyder nämligen i det här fallet senast år 2020. Om elva år.

Jag tycker det är VÄLDIGT lång tid. Borde det inte gå att ordna snabbare? Så tänkte jag först.

Men kanske är det egentligen ganska rimligt, kanske till och med bra på ett sätt. För det första så är Mars en av världens största köpare av kakao. Alla som är involverade i chokladindustrin kommer att påverkas på ett eller annat sätt.

För det andra så innebär förhoppningsvis avtalet med Rainforest Alliance att man garanterat kommer att jobba på med projektet åtminstone till 2020. Istället för att – som i så många andra fall – skrota det efter ett år på grund av dålig lönsamhet eller så.

För det tredje: att få fattiga bönder i Afrika med på åtgärder som från deras perspektiv kan äventyra hela familjers försörjning – det kan ta lite tid.

Jag hoppas att Mars lyckas i sitt uppsåt, och att det inte bara handlar om att köpa billiga PR-poäng. Rainforest Alliance är inte känt för att vara den allra mest stenhårda och radikala organisationen, men något säger mig att de faktiskt uppnår bättre resultat än konstant konfrontation som blivit ett signum för organisationer som bland andra Greenpeace.

För att åtgärden sedan ska får riktigt kraftfull effekt, måste också vi konsumenter visa vårt stöd, till exempel genom att köpa de produkter som är certifierade. Och handlar det om Snickers, så är det ju ingen större uppoffring, eller hur?

2 thoughts on “Hållbart, sa Bull”

  1. Njae, man behöver ju inte införa snapp bang rättvisemärkt kakao på allt vad de tillverkar. Man skulle ju kunna införa det pö om pö. Fler och fler industrier bygger upp sina egna kakaoplantager för att helt kunna kontrollera villkoren där. Det blir alltmer viktigt att inte bara för syns skull verkligen vara involverad i produktionen från böna till chokladkaka.
    Valrhona har enbart egna kakaoplantager men valrhona är ju mindre tillverkare och tar betalt för sina varor.

    Jessikas senaste bloggpost..Dåligt minne var det

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *