Ekologiskt schmekologiskt

Jag tror det var under förra året som köttföretaget Scan beslutade att sluta använda Krav-märket och istället gå över till EU:s ekologiska märke. Många inom den ekologiska rörelsen rasade över detta, och jag gnällde nog lite själv också, troligen mest för att jag tycker det är så vansinnigt dumt med flera olika märkningar.

Nu kommer den första synbara effekten av Scans beslut: bolaget tappar Axfood (med kedjorna Willys och Hemköp) som kund. Axfood bestämmer sig för att satsa helt på Krav när det gäller ekologiskt. Saltå Kvarns vd Johan Ununger skriver bra om alltihop här, men en snabb sammanfattning skulle kunna lyda så här: Kravs regler är hårdare när det gäller djuromsorgen.

Nu tänkte jag egentligen sluta här. Men det går inte riktigt, för då har jag inte givit hela bilden.

Från Scans perspektiv finns nämligen ett annat problem: tillgången. Scan skulle troligen kunna sälja betydligt mer ekologiskt kött än vad man gör idag, om man bara hade något att sälja. Genom att sänka ribban lite – och byta ut Kravs hårdare regler mot EU:s – får man det något lättare att övertala sina bönder att gå över till ekologisk produktion.

Investeringarna på gården blir inte lika hisnande, vilket kan göra att fler bönder vågar ta risken. Då får Scan tillgång till mer kött, som man dessutom kanske kan sälja liiite billigare än det Krav-märkta. Eftersom kraven från EU inte är lika hårda som kraven från Krav.

Då är vi tillbaks på ruta ett: Konflikten mellan de hårda ekonomiska realiteterna och de etiska aspekterna.

Och på ruta två: Vilket är bäst – att ett mindre antal grisar (för det är villkoren för grisarna som skiljer mest) får leva som Griseknoen (nästan, i alla fall) eller att flera får det bättre, men inte lika bra?

Det här kan du vara med och påverka när du väljer kött i din butik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *