Lyssna på P3 – nu!

Jag brukar aldrig lyssna på Hallå P3, men idag gör jag det. För nu handlar det om något som ligger mig rätt varmt om hjärtat – svenskarnas ofattbara kastande av utmärkt livsmedel.

Man tittar på bäst före-datumet. Om det är passerat med en minut, så åker alltihop i soporna.Trots att vi alla utrustats med ett perfekt analysverktyg, som på bara sekunder kan avgöra om maten är ätlig eller inte.

Jag pratar förstås om näsan.

Lukta på maten och känn efter om det luktar okej! Om den gör det, så är det bara att äta.Och lite MER på din näsa än på datumet. Ok?

Själv åt jag nåt livsfarligt till lunch igår: en portion thaimat som stått i kylen en hel vecka! Det var helt okej, och faktiskt nästan godare än på inköpsdagen. Jordnötterna hade marinerats i såsen och fått en skön semi-crunchig konsistens.

Det som fått Hallå P3 att ta upp detta viktiga ämne (ja, det är viktigt ur både ekonomisk synpunkt) är förstås Icabutiken i Lund som vågat ta det självklara steget att ta vara på all den finfina mat som slängs varje dag. Jag gör vågen för Stefan Billing, som driver butiken.

5 thoughts on “Lyssna på P3 – nu!”

 1. Före påsk behövde jag honung. Den var slut. Men efter idogt letande längst in i gömmorna hittade jag en burk, med bäst-före-datum november 2002. Den gick förstås utmärkt att använda. Somliga saker är idiotiskt att ha datum på över huvud taget.

  Lenas senaste bloggpost..dopinghysteri

 2. @lena: Honung är nog en sån sak. Och lingonsylt.

  @jessika: Jag håller med om att köttfärs är lite svårt. För den luktar rätt äckligt även i färskt tillstånd…

 3. jag använder också näsan och smaksinnet för att se om råvarorna är ok.

  Men jag tycker detta ska ses med lite ljus från debatten om E-numren också. stora mängder konserveringsmedel tillsätts för att maten ska kunna stå på hyllorna i matbutiken längre. Och redan när den når butiken kan den vara rätt “gammal” jämfört med hemlagat.

  Om det dessutom stått en halv evighet i ens egna kylskåp känns det faktiskt inte helt fräscht längre. rent mentalt, även om det kan vara det tack vare kemikalierna.

  Jag slänger hellre lite mat ibland än att jag får något som är så gammalt att det hade varit ruttet för länge sen om det inte var för e-numren.

  men i praktiken slänger jag väldigt lite… men det här är också ett perspektiv.

  jag tycker det ska vara tillverkningsdatum på produkter för det är ärligast mot konsumenterna. sen kan vi därifrån själva få avgöra om vi vill köpa produkten i affären eller inte.

  jag väljer ofta bland förpackningarna på hyllan för att ta den med bäst datum, även om jag ska använda den samma dag eller dan därpå.

  varför då? Ja varför ska jag äta den gamla maten om jag kan välja, jag vill hellre ha det som är nyskördat, nymjölkat, nylagat om jag kan välja. för det känns bättre så, även om det andra är ätbart!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *