Dagens handlingar

Jag har gjort två ovanliga saker idag.

Jag har veckohandlat på Willys på en lördag. Det kan du läsa lite mer om längre ner. Och här.

Dessutom har jag kompletterat det som jag inte fick med från Willys. I en flong ny Tempo-butik i den lilla byn intill med det roliga namnet som är både stort och högt. Det var kul, för killen som driver butiken har kämpat i en hopplös gammal lokal på andra sidan vägen i flera år, och tjafsat med kommunen om att få flytta hundra meter till den nya och mycjet bättre lokalen.

Kommunen har tagit larvigt lång tid på sig att behandla ärendet som förstås handlar om alla köpmäns mardröm: en detaljplan som inte tillåtit handel med livsmedel. Till slut brann hans gamla butik, och kommunen fick plötsligt fart.

Den nya butiken var jättefin. Kul!

Men det jag tänkte skriva om egentligen var ju Willys. Jag brukar inte handla där, trots att jag egentligen tycker det är en rätt bra butik. Det finns vissa brister i sortimentet och i logistiken som gör att jag föredrar Ica Kvantum.

En annan intressant iakttagelse som jag gjorde handlade om mitt eget beteende i butiken. Plötsligt blev jag otroligt medveten om vilka varor jag stoppade i vagnen. Av princip undviker jag så kallade fighting brands som Eldorado och Icas Euroshopper, när det inte gäller helt generiska produkter som till exempel pumptvål, plastfolie och annat där kvaliteten i princip saknar betydelse.

Och nu fann jag mig dessutom tänkandes en helt ny tanke. “Jag kan ju inte köpa Eldorado-dricka, folk kan ju tro jag är en snåljåp.” Ytterligare ett argument, men ett rätt besynnerligt sådant.

Allt slutade med att jag köpte Herrljunga Cider. Inte bara för att jag tycker att Sture och Johan Branmark, som äger företaget, är duktiga företagare och dessutom trevliga fugurer, utan även för att det faktiskt är cider.

Eldorados variant är något annat, nämligen pärondryck med ciderkaraktär. Det kände jag inte för idag.

Men nu vill jag veta: hur ser du på saken? Köper du den billigaste varan? Tycker du det är smart? Känner du dig som en snåljåp? Jag tycker detta är grymt intressant, så jag säger som Caroline: Snälla, snälla, snälla-a! Ge mig ett svar.

Please.

7 thoughts on “Dagens handlingar”

 1. Jag är ganska trogen ICA-kund, och brukar nästan alltid prova åtminstone ICA-varorna, ganska ofta även Euroshopper. ICAs varor håller för det mesta måttet, jämfört med märket jag brukar köpa, även om det finns några rejäla undantag. Euroshopper däremot är väl genomgående lite (ibland mycket) sämre, men det finns ju som du säger varor där kvalitén inte spelar alltför stor roll. Kaffefilter t ex. Men ICAs varor köper jag som sagt ofta, utan att vara rädd att folk ska se mig som snåljåp. Jag bor ju i Småland, och här stavas det klok. Men man får se upp, det är faktiskt inte alltid som ICA-varorna har lägre pris än “vanliga” märken.

  Lenas senaste bloggpost..rydström om social media

 2. Förtydligande: Om varan efter mitt “provköp” håller den kvalité jag vill ha, fortsätter jag köpa den. Jag väljer alltså inte lägre pris till vilket pris som helst, så att säga…

 3. Jag vill lyfta upp Lenas varning lite: “…det är faktiskt inte alltid som ICA-varorna har lägre pris än “vanliga” märken”

  Så illa är det faktiskt! Speciellt på ICA har jag märkt att tankarna om deras EMV är så höga att dom gärna är dyrare än “riktiga” märken. Jag undviker av olika skäl ortens Konsumbutik så jag vet inte om det är likadant där.

  MrArbocs senaste bloggpost..Nya djur!

 4. Jag är också trogen ICA-kund, har en ICA-Maxi som närmsta större butik där jag brukar storhandla.
  Jag undviker i det längsta Euroshopper förutom som du säger när kvalitén inte spelar så stor roll.

  Jag är gärna en snåljåp i andra sammanhang, men den mat jag köper tycker jag ska hålla en bra kvalité. Har släktingar som bunkrar upp med lågprisvaror från t ex Euroshopper, okända märken från Ö&B osv. av ren snålhet, men ibland tror jag även att det är av okunskap. Att de inte har tillräckligt mycket kunskap om mat för att kunna göra bra val. Men om smörgåsgurkan inte ens smakar smörgåsgurka, den rökta skinkan är full av brosk, ketchupen är så vattnig att den rinner ur flaskan då är det banne mig inte roligt.
  Då spelar det ingen roll att jag får tre gånger så stor mängd för pengarna!

  Men mitt val beror inte på att jag är rädd för vad andra ska tycka när det tittar ner i min vagn, det skiter jag fullständigt i!

  😉

 5. Skönt att höra att man inte är ensam. Kaffefilter är ju ett utmärkt exempel på en vara där märket är fullständigt egalt.
  Icas eget märke betraktas inte av Ica som ett lågprismärke. Det ska enligt Icas principer hålla samma eller bättre kvalitet än marknadsledaren, och kunna släjas till 10-15 procent lägre pris.
  Sedan har ju Ica även börjat med premiummärken, som Ica Selection, som ska hålla riktigt hög kvalitet.
  Den evrkliga paradoxen infinner sig dock i de fall, som ett jag skrev om för inte så länge sedan, när det faktiskt är SAMMA vara i de olika förpackningarna. Det gällde havregryn, har jag för mig, och det var en anställd vid fabriken som tillverkar som avslöjade att det inte går att göra havregryn av sämre kvalitet. Så Euroshopper och Ica-havregryn är exakt samma vara, men till olika pris…

 6. Jag vägrar i det längsta att handla kedjornas egna märken…av princip…och av aversion mot maktfullkomliga monopolister….
  Jag gillar helt enkelt inte konceptet. Får för mig att allt blir mer slätstruket. Obstinat som jag är har jag istället börjat handla märken som jag inte sett förut.
  Instämmer nog lite i Vi-handlarnas reklam – det blir lite roligare med mångfald.

 7. Varje gång jag ska köpa en ny vara, och ofta även när jag ska köpa nåt som jag brukar, så står jag och väljer. Ibland kan val vara jobbiga, men än så länge när jag bara ska välja (handla) till mig själv, anser jag mig ha tid med detta. Dessa val blir i stort sett alltid mellan å ena sidena det billiga, vilket jag väljer i vissa fall, och å andra sidan det exklusiva/ekologiska etc.
  Plastfolie tycker inte jag är ett exempel på en vara där kvaliteten inte spelar roll, inte heller plastpåsar, alltså köper jag inte euroshopper eller eldorado av dessa. Däremot köper jag till exempel gärna euroshoppers salladsost, som jag använder till vardags – för att sedan äta närproducerad får- eller getost, eller fontanas godaste, när det är helg eller annan lyx. Mittemellan dem, där kanske ICA-märket hamnar, där är jag sällan. Dessutom försöker jag precis som M att undvika kedjornas egna märken, men jag är som beskrivits ovan inte helt konsekvent.
  För att se så jag inte sitter och ljuger har jag inventerat skafferiet, och hittat följande:
  Änglamarks russin (förmodligen de enda ekologiska som fanns)
  ICA finkrossade tomater med basilika (praktiskt, fanns inte då i nåt annat märke på min affär)
  ICAeco Rårörda lingon (enda ekologiska alternativet)
  Euroshopper frysta hallon (på Ica finns tyvärr inte BOB, och på Netto kostar BOB 40,90 vilket är ett rent rövarpris för en storkonsument)
  Svaret på den exakta frågan: jag struntar nästan helt i vad andra tycker, för jag anser själv att jag bara är smart 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *