En konstig grej om mjölk

… som jag just kom att tänka på. 

När jag handlar, brukar jag alltid köpa mjölk från Wapnö Mejeri. Det tror jag många fler än jag gör. Det känns bra, liksom. Lokalproducerat, småskaligt – ja, ni fattar. 

Fast egentligen: från mitt hus till Arlas mejeri i Kallebäck är det 46,1 kilometer. Till Wapnö, som ligger utanför Halmstad, är det nog 17-18 mil. 

Och Wapnö är Sveriges utan konkurrens största mjölkgård. De har över tusen kor – so much for småskaligt. 

Trots denna lilla uppenbarelse tänker jag fortsätta köpa Wapnös mjölk av flera anledningar: 

  1. Arla behöver konkurrens. 
  2. Wapnö har ett system där mjölken pumpas i ett 20 meter långt rör från ladugården till mejeriet. Kanske inte lokalproducerat, men klimatsmart på ett annat sätt. Arlas mjölk kan ju komma från en gård precis intill mig, men får ändå åka lastbil först TILL mejeriet och sedan därifrån och ut till affären. 
  3. Wapnö (liksom även Skånemejerier) har en variant av mjölk som inte är homogeniserad. Det gillar jag skarpt

Nu ska jag gå och ta ett parti Ligretto med familjen, innan Sveriges handbollsmatch mot Kroatien börjar. 

Tjingeling!

One thought on “En konstig grej om mjölk”

  1. Fil från Wapnö är en självklarhet eftersom den smakar otroligt mycket mer än tex Arlas dito! Vad det beror på vet jag ingenting om, men den är tjockare, rundare, krämigare, sötare, godare helt enkelt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *