Mera glögg i baljan, boys

Miss Gillette har varit på mig flera gånger och efterlyst fler glöggtester. Och jag är inte den som är den, särskilt inte när det gäller glögg. Så här kommer ytterligare tre tips, denna gången rör vi oss i den barntillåtna avdelningen, med tre varianter av lättglögg. 

Dufvenkrooks Blåbär & Lingon: När Jeanette Liljekvist Hermansson på Tegnér Hermansson presenterade den här glöggen på företagets pressträff tidigare i år, kunde hon inte låta bli att muttra lite besviket över att ärkerivalen Blossa också valt att lansera en blåbärsglögg i år. Men jag tycker inte att Jeanette ska vara gramse, för faktum är att Dufvenkrooks Blåbär & Lingon är godare än Blossa 08, åtminstone enligt mig. Blossa 08 var för klen, och blåbärsinslaget fanns mest i doften. Dufvenkrooks Blåbär & Lingon är frisk och fräsch med en tydlig bärsmak och ett väl avvägt inslag av julkryddor. 

Kiviks Päronglögg: Den här glöggen gillar jag inte. Det känns som om smaksättningen med ingefära och citrongräs är konstlad och lite sökt, smaken blir rörig och förvirrande och det exotiska inslaget med citrongräs får alltihop att kantra. Tyvärr, men det blir tummen ned. 

Kiviks Äppelglögg: Här har Kiviks lyckats få till det avsevärt bättre. Äppelsmaken är frisk, glöggen är ganska söt men ändå kryddig, precis som en glögg ska vara. Kombinationen med apelsin och saffran fungerar över förväntan, och den här glöggen kan jag verkligen rekommendera. 

Kiviks får dock pluspoäng för sina grymt snygga flaskor – perfekt present när du blir hembjuden till grannar, vänner eller släktingar på adventsfika. 

Det finns förstås många andra lättglöggsvarianter i våra butiker. Kiviks har exempelvis förra årets favorit, tranbärsglöggen med ingefära och chili, i sortimentet i år igen. Dufvenkrooks har en hjortronglögg och en vaniljglögg, Herrljunga och Blossa har flera varianter av mer traditionellt snitt, och Saturnus fortsätter satsa på glitterglöggen Tindra. 

Det finns mycket att välja på, och jag har ingen möjlighet att testa allt. Men för dig som vill ha koll (och mer alkohol, jawohl), kan jag tipsa om Mikael Mölstads glöggtest på Tasteline. Han har provat alla sorterna på Systembolaget, och ger full poäng till fyra: Blossa Starkvinsglögg och Dufvenkrooks X-mas Delight, Original samt Special.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *