Glögg i långa banor

Igår kväll hade vi en liten invasion här. Våra trevliga grannar kom för en liten after work. Arkitekten och Fru Fröken, Revisorn och Personalkvinnan samt Skattmasen och Hogianen. Med barn. 

Mr. Racing och Banktjänstekvinnan var bortresta och Direktören var i Stockholm och inventerade ett lager. Direktörens fru, Kostymkamrern, skulle egentligen kommit men fick stanna hemma med sjukt barn. 

IT-mamman jagade ut mig ur köket, och fixade själv jättegoda pajer (en med getost och paprika och en med skinka och västerbotten) samt smarrig pepparkakscheesecake. 

Min egen insats inskränkte sig till att städa, handla och… leka glögg-sommelier. Närå, det var inte så seriöst som det låter, men vi hann i alla fall prova fyra olika varianter: 

Blossa 08: Denna har jag tidigare bara avnjutit kall på ett hotellrum med Peter Barlach och en bunt andra människor. Den var god då, men ännu bättre varm. Ganska söt och kryddig smak, men jag tycker nog att den doftar mer blåbär än den smakar. 

Dufvenkrooks X-mas Delight: Dufvenkrooks jubileumsglögg har smak av kakao, vilket funkar bättre än man kan tro tillsammans med den söta och kryddiga glöggen. Den är lite cool och annorlunda, men lämnar egentligen inget bestående intryck. 

Dufvenkrooks Prestige: Smaksatt med cognac och smakar som en riktig glögg ska smaka. En nästan intensiv sötma med kryddiga toner av kanel och kardemumma. 

Dufvenkrooks Special: En vitvinsglögg som spetsats med single malt-whisky. Jättegod, söt och kryddig smak av vanilj och ingefära. Mycket god.

Duvenkrooks Amore Hjortron: En nästan chockande alkoholstark doft, som gör att den faktiskt är lite svår att dricka om man råkat värma den lite för mycket. Men vänta tills den svalnar lite, så får du en riktig godiskaramell med fruktig och bärig smak. Kanske egentligen lite för komplex för min smak, men det är ju ändå jul. Snart. 

Hann även med att testa ett par julöl till, och kan varmt rekommendera både Samuel Adams Winter Lager, som har en riktigt hederlig smak utan blask och konstiga bitoner. Ganska sött och lite fruktigt, men ändå ett riktigt gott öl. Falcons Julmumma överraskade också positivt, med en smak som påminner om julmust och lussekatt. Frisk och kryddig med toner av kardemumma och ingefära. 

Om jag skulle tvingas välja bara en av alla dessa, tror jag faktiskt det skulle bli Dufvenkrooks Special, den vita glöggen som spetsats med whisky. Och Samuel Adams Winter Lager. 

Men det blir nog inget med det – för jag måste nu skyndsamt bege mig till färgaffären och införskaffa ett par liter takfärg. Tally-ho!

One thought on “Glögg i långa banor”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *