Det nya gamla Ullevi (uppdat.)

Dé é ett fåslitt tjôt i Jöttebårj nuffetidden. Åmm Öllevi å dé. 

Eller som man säger i resten av landet: I Göteborg går debattens vågor höga om namnet på den nya fotbollsarena som just nu är under byggnation i staden. 

Arenan byggs på den plats där Gamla Ullevi (vila i frid) låg. Ett stenkast bort ligger Nya Ullevi, en multiarena där det inte bara spelas fotboll, utan även pågår diverse andra evenemang. 

Vi som bor i och kring Göteborg har varit bortskämda som haft Gamla Ullevi, en intim och mysig (men på slutet ganska skraltig) arena som varit byggd för just fotboll. Inga löparbanor och skit i vägen, man sitter nästan vid sidlinjen och ser allt som händer.  

Den nya arenan kommer också att bli en utpräglad fotbollsarena, så det blir säkert bra.

Men vad ska den heta?

Göteborgarna, som annars brukar vara bäst i Universum på att hitta på fiffiga namn på saker och ting, tycks ha drabbats av kollektivt hjärnsläpp. Än så länge har ingen kommit på något kul, av vad jag har sett. Språkfiluren Sture Allén har tillfrågats av kommunledningen, och i ett dokument om fyra sidor slår han fast att arenan bör heta… Gamla Ullevi. 

Förbluffande många verkar tycka att det är ett helt okej förslag, och ingen har som sagt något bättre. Glenns Arena är väl det enda jag sett som har ett uns humor i sig. Personligen skulle jag, så grönsvart mitt hjärta nu är, faktiskt kunna tänka mig att uppkalla arenan efter IFK:s levande legend Torbjörn Nilsson. 

Tottevi, helt enkelt.

Fast det går nog inte Totte med på, förstås. 

Och egentligen, varför detta tjôt? Vi vet ju ändå hur det slutar, och hade det inte varit för den finansiella frossa som drabbat oss precis nu, så hade nog namnet redan varit klappat och klart: 

Volvo Arena.

Uppdatering: Jag kom just på det! Bollevi. Smart, eller hur? Och danskarna kommer att tycka det är jätteroligt.

11 thoughts on “Det nya gamla Ullevi (uppdat.)”

 1. Vad jag förstår är det nu faktiskt bestämt att namnet blir “Gamla Ullevi”.

  Jag tycker annars att det bästa förslaget var Gunnar Grens arena. Det är inte det minsta skämtsamt, men eftersom han har spelat i både IFK, GAIS och ÖIS och de allihopa ska ha detta som sin hemmaarena, så hade det väl varit fint på nåt sätt.

  Bollevi var ju helt oslagbart annars, speciellt på danska.

  Ö-Helenas senaste bloggpost..Alla dessa dagar

 2. Jag kanske läste min GP slarvigt imorse. Är det bestämt redan? Gunnar Gren-förslaget tyckte jag också var rätt bra, faktiskt. Det måste jag erkänna.
  En ännu roligare (och ännu mer långsökt) detalj med namnet Bollevi, är att om man liksom översätter det från danska till svenska, så rimmar det ju på det gamla namnet.
  Kn…
  Ja, ni fattar.

 3. Bollevi! Vågen för Bollevi! Hurra för allt som främjar den dansk-svenska kopu- kooperationen, det säger jag bara. Jag ska testa ditt namnförslag på min danske arbetsledare på spelföretaget i Amsterdam och se vilken skrattförkortning han svarar med.

  Enda nackdelen jag ser är att arenan skulle kunna kopplas till inte knu- utan knAllar: Bollebygd och detdär. Och det vill man nog helst undvika.

 4. Gamla Ullevi kunde ju vara ett arbetsnamn i väntan på att Göteborgshumoristerna hittar på ett bättre, något som säkert kommer att ske i vilket fall som helst.

 5. Men du é ju från Kalma (nej, det ska inte vara något -r på slutet, fråga dem som bor där) – hur kan du komma på något så fiffigt?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *