Paulún ploppar upp

Kost- och hälsogurun Fredrik Paulún har sedan en tid ett eget varumärke på marknaden. Under devisen Bara Bra Mat, kränger oraklet müsli, brödmixer, snacks och en del annat smått och gott. Allt med stark hälsoprofil.

Jag har provat en del av hans produkter, och flera av dom är riktigt goda. Särskilt müslin, som Magic tjatade om länge efter att vi provat den. Han ville ha mer, och jag tror han blir glad att se att brevbäraren varit här med två paket. Dessa har jag dock inte provat än – müsli äter man till frukost.

Till mellanmål kan man istället ta en sån här:

Är det en stycksak? Är det en godisbit? En kaka?

Nej.

Det är en bar.

Jag hatar detta ord, men börjar alltmer resignera, eftersom det inte finns någon bra svensk term. Alltså pratar vi om en mellanmålsbar. I två varianter: Bär med Choklad och Bär med Nötter.

Bär med Choklad, som syns på bilden ovan, vill jag redan nu utfärda en varning för. Den har en frän, nästan kväljande smak. Chokladen kommer inte alls till sin rätt, och som slutknorr kommer en mycket tydlig smak av bantningspulvret Nutrilett. Jodå – jag har provat Nutrilett under ett fåfängt bantningsförsök i mitten av 90-talet, och den smaken glömmer jag aldrig.

Den andra varianten, Bär med Nötter, är klart bättre. Jag vill inte kalla den för god, snarare acceptabel. Egentligen ganska smaklös, och med en ganska torr, mjölig konsistens. Halvvägs igenom börjar dock nötsmaken att träda fram, och den lägger sig på ett ganska värdigt sätt tillrätta i munhålan. Tillsammans med en kopp kaffe funkar detta riktigt hyggligt som mellis.

Och det är just det som är syftet. Eller som den klarsynte Paulún själv (eller kanske hans marknadsavdelning på företaget Kåkå som äger märket, vad vet jag) själv formulerar det på förpackningen:

Ställen där det alltid bör ligga en Paulúns Bar: I handväskan, i skrivbordslådan på jobbet, i träningsväskan, i bilen och på alla andra ställen när hungern och suget sätter in.

För det är ju så: hungern och suget sätter in. Och det är ganska få av oss som klarar att stå emot. Då blir det en kexchoklad – igen. Paulúns Bar är förstås ett bättre alternativ, och har ett högt innehåll av protein, samt groddkoncentrat som enligt Paulúns ska ge “det nyttigaste från grönsakerna.”

Paulúns Bars kommer inledningsvis att säljas i hälsobutiker och på träningsanläggningar. Priset beräknas till 20-25 kronor, och därför är tyvärr risken stor att många satsar på en kexchoklad i alla fall.

6 thoughts on “Paulún ploppar upp”

 1. Jag röstar också på kexchoklad :).
  Nu påverkas jag av min relativa ogillande av Paulun.

  Vill man ändå ha något bar-liknande så är det enda jag betalar 20 – 25 kronor för är Maxim
  http://addnature.se/dept.asp?dept_id=12317

  Proteine bars är ett näringstillskott. Det tillskottet kan man fylla med annan mat. Som en kexchoklad ;).
  Jag tar Maxims energy bar när jag har svårt att äta eller har gått långt men jag trycker inte i mig en om dagen.

 2. En bar med bär: bärbar! Ha ha ha!

  Nä, håller med, det måste gå att hitta på ett bättre ord. Nåt så simpelt som “bit” är ju mindre dåligt bara det. Och om man anstränger sig lite ska det väl inte vara omöjligt att hitta ett _bra_ ord.

 3. Miss G: On point 🙂

  Kan vi inte kalla dem kakor eller kex? De är ju faktiskt en sorts kakor/kex… Det finns ju mjuka pepparkakor. Något borde man ju kunna göra med det istället för att kalla det bars. Men om det enda de får till i termer av brödnamn är Lyxa, då undrar man ju om inte hoppet är ute tills vidare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *