Öppet brev till Ica Maxi

Kära Ica Maxi,

Igår besökte jag ert varuhus i Kungälv för att göra vissa inköp. Det gick tämligen bra, jag hittade nästan allt på min långa lista. Visserligen var det ett sabla liv i lokalen på grund av någon ombyggnad, men på det hela taget fungerade det fint.

Ända tills jag var nästan klar.

Min nota för dagen hamnade på över 3.000 kr, och att döma av reaktionerna från kassörskan och andra kunder, kan det mycket väl ha varit dagens största inköp från en och samma kund. Men era butiker, eller stormarknader som ni själva kallar dem, är inte anpassade för kunder som vill handla ordentligt.

Kanske var jag dagens bästa kund, men trots det känner jag mig som en skurk när jag ockuperar en hel kassa. Mina varor svämmar över ett utrymme som egentligen är avsett för två eller tre kunder. Det funkar, men det känns inte roligt.

Och det stora problemet är egentligen inte kassan, utan era urusla bärkassar. Jag fyllde åtta plastkassar av den större modellen, och tog en del större saker löst vid sidan av.

Av de åtta kassarna var tre reducerade till plastremsor när jag kom hem. Bara genom att lyfta i handtagen slits hela kassen sönder. Man kan tro att de är gjorda av gladpack. Många svenskar köper plastpåsar för att de fungerar bra som soppåsar. De här duger inte till det heller, utan hamnar direkt på soptippen, utan att passera gå.

De usla påsarna saboterade min eftermiddag såpass kapitalt att jag överväger att aldrig mer återvända till butiken.

Åtminstone inte om jag ska handla riktigt mycket.

Och till alla er som tänker skriva en kommentar med innebörden du-kunde-väl-tagit-papperskassar-det-är-ju-bättre-för-miljön vill jag säga: Tack för tipset! Det ska jag göra nästa gång.

På Coop Forum, City Gross eller Willys.

12 thoughts on “Öppet brev till Ica Maxi”

 1. Hallå eller! Nä’ ja’ han’lar på Ica Maxi köper ja’ la’ änna’ för en sex – sju tusen minst, å’ då’ e’ re’ bara tonfêsk å ris, fö’ ja’ gå’ la änna’ på gymdiet, va’, så ja’ lär ju änna’ têcka ôpp fler kasser än däj, men ja’ blir inte tjuri’ för de’ – å du fattar la änna att du inte får packa för jävla fullt i kassa’ra, fö’ då bli’re änna pannkaka av allt’e’hop!
  Men du’ ha helt rätt i att en bör han’la nå’ annan stans, fö’ ica smyghöjjer prise’ på tonfêsk, vettu.

 2. Och jag som glad i hågen genast klickade på din rubrik för att läsa om allt spännande gammalt kött du hittat men så är det bara en simpel klagan över några plastpåsar. 😉

  Men är detta då första gången du storhandlar på nämnda Maxibutik? Eller har påsarna blivit sämre sen sist du var där?

 3. Jessika: Jag vet ju det, därför tog jag plastkassarna. Min erfarenhet är att de rymmer mer och håller bättre, men detta var någon rutten sort.

  Andreas: Ledsan att göra dig besviken. 😉
  Jag handlar oftast på Kvantum i byn här, och deras påsar är definitivt av bättre kvalitet. Dessutom har de introducerat en ny sort som är biologiskt nedbrytbar, och definitivt håller bättre.

 4. Håller fullkomligt med. Här i stan har dock ICA haft den goda smaken att införa självscanningssystem och som gammal kassörska måste jag säga att det är det bästa som hänt sedan kikärtor på burk!
  In på ica och dra kortet (har egna kassar med hemmifrån, modell återanvändningsbara). Därefter går man igenom hela butiken och kan sortera varorna allt eftersom man handlar! (det hinner jag ALDRIG i normala kassor…blir för stressad av efterföljande kund).
  När man så småningom är klar – fram till självscanningskassan, lämpa över scanner +eventuella varor som inte gått att scanna, dra kundkortet och betala – klart!

  Visst kan man någon gång åka på kontroll men det har väl hänt mig sisådär en gång i halvåret vilket jag tycker man kan leva med.

 5. Här är det också självscanning. Jag är inne och ute på trettio minuter max. Men jag är singel och allt sånt. Men jag är helt med mysan, det är helt fantastiskt. Då och då åker man på en kontroll men det var länge sen jag åkte på nån.

 6. Eller så får du väl skaffa några extra starka tygväskor/påsar nästa gång du giganthandlar så där.

 7. Jag vet inte om jag missat ironin i kommentarerna, hursomhelst, jag blir otroligt irriterad när sånt händer (dvs påsarna går sönder). Jag köper en produkt (påsen) av handlaren och jag vet att han åtminstonde har 500% marginal på produkten. Jag hinner inte ens komma till bilen innan handtaget pajat och alla matvarorna ligger kraschade på marken.
  Klart som f-n att man blir förbannad på Sjökvisten som skrattar hela vägen till banken men mina påspengar. Bojkott direkt. tyvärr bojkottar jag nu så många ICA-butiker i Stockholmsområdet (av allehanda olika orsaker) att vi börjar få ont om mat här hemma.

  I-landsproblem? Visst. Finns det de som har det värre? Sure.
  Skall jag därför acceptera att MonIca & Icander är påsskurkar/påsterrorister för att det alltid finns några stackare som har det värre? Nope.

  Stellan, fortsätt påsfighten!!

  Jag vilar härmed min påse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *