Å nu blir det bärs

Trogna läsare har nog inte missat att det avhölls baluns i residenset nyligen. Då gjorde jag en liten tabbe. Råkade ställa fram ett gäng varuprover i den lilla pub vi ställt iordning i källaren. Tre av Galateas nya produkter, som jag tänkt prova, provades istället av mina gäster.

Jag vet inte vem, så där slutar den historien.

Men strunt samma, några av ölen har jag kunnat testa. Bland annat spanska partyölet Estrella Damm, som är ett ljust öl med en lite knorrig beska. Lite spralligare än det mesta i den här vägen, och faktiskt riktigt acceptabelt.

Men ingenting mot nästa testobjekt. För nu har jag hittat det. Äntligen! De som känner mig vet att det jag allra helst dricker i ölväg är Guinness. Allra helst på fat, serverad på en irländsk pub, såklart. Och alla som någonsin smakat detta, och sedan rusat till Systembolaget och handlat Guinness, vet att man blir grymt besviken.

coopers_best_extra_stout.jpgTillåt mig därför presentera:

*trumvirvel*

Coopers Best Extra Stout – ett australiskt öl som jag faller pladask för. Det smakar som Guinness, fast godare, mer komplext, en aning sötare fast på ett sofistikerat sätt. Smaken är som en refräng med Dixie Chicks: flerstämmigt och vackert i perfekt harmoni, men under alltihop lurar den beska melankolin som ger alltihop en färg av livet självt. Under den vackra polerade ytan finns styrka, självständighet, beslutsamhet och till och med ett stråk av vrede.

Jag tror att The Black Stuff, som irländarna kallar Guinness, får svårt att matcha den här uppkomlingen från Down Under. Åtminstone i min bok.

Edit: Estrella Damm och Coopers Best Extra Stout kommer på Systembolaget 1 april. 

3 thoughts on “Å nu blir det bärs”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *