Fett problem

Sitter just och kollar på TV4:s nyheter, ett inslag om matfettet som täpper igen avloppsrören. Anledningen till att det blir så här är tydligen att vi numera använder mycket mer oljor i maten. Oljorna är mycket lättare att hälla ut i vasken, och på den vägen är det.

Jag har läst om det där säkert tio gånger idag, minst. Inte reagerat så mycket. So what, liksom?

Men fyrans nyheter visar bilder från en sån där kamera som man skickat ned i kloakerna i Västerås. Den lille rackaren körde fast i ett jätterör som var halvt igenkorkat.

“Dä blier som flöytspackäll näre får sitta lenge”, muttrar en luttrad avloppsrensargubbe.

Och sedan visar de Västerås lösning på problemet. Sortera matfettet och lämna det på tippen! Där nånstans känner jag att det börjar krypa ordentligt i mig. Jag är verkligen för miljövård, men mer källsortering? Jag klarar inte av det som det är idag! Hade det inte varit för att vi kan elda up en del kartonger och sånt, så hade vi drunknat i skiten.

Fast det klart. Man vill inte drunka i avlopp heller. Eller fett, för den delen.

3 thoughts on “Fett problem”

 1. Skilj på olja för stekning och för fritering.

  Problemet bör vara att vi använder mer olja för fritering/oljekokning enligt nya recept jämfört med tidigare.

  Använda sådana bör absolut ej hällas i slasken.
  Hur man som privatkonsument bör ta hand om resterna har jag bara fantasilösningar till.
  (För restauranger finns uppsamlingssystem)

  Beträffande normal stekning i olja el margarin/smör.
  Reningsverken är förberedda på detta (och dess mängd).
  Olja bör vara att föredra, eftersom den aldrig blir lika vid stelning som margarin/smör/kokosfett.

 2. Förlåt det skall stå
  “olja….. för att de blir aldrig lika hårda vid stelning som …….

 3. Som fd Västeråsare kan jag upplysa om att källsorteringen där är mycket, mycket lättare att hantera än den här på Västkusten.

  Generösa öppettider, vänliga hjälpsamma människor som jobbar, många återbruk över hela staden, ett till och med nåbart från centrum med cykel – så till och med studenter och andra utan bil kan återvinna. Fantastiskt. Inte behöver man betala något eller har begränsat antal besök på ett år som här heller. Alla går dessutom att nå med lokaltrafiken. Och tar emot all sorts återvinning.

  Förutom det att kommunala bostadsbolaget har satsat hårt på återvinning. Redan på 90-talet stängdes sopnedkasten och byggdes miljöbodar på gårdarna i anslutning till husen. Plus installerade korgar för matrestsåtervinning. Så samma ställe man går till med hushållssoporna innehåller kärl för allt, ALLT, annat än grovsopor. Finns ingen anledning att inte sopsortera då.

  Västkusten har en del att lära …

  Sen gällde det just frityrolja som jag förstod det, och den borde ju faktiskt gå att hälla över i ett kärl till återvinning. Kan jag tycka. Å andra sidan friterar jag aldrig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *