Årets ord 2007

…har förstås en koppling till både klimatet och maten vi äter. Ordet ifråga är nämligen – åtminstone enligt New Oxford American Dictionarys redaktion – locavore.

Ordet har förstås härletts av ordet local och ändelsen -vore, som återfinns i till exempel uttrycket carnivore, som beskriver en passionerad köttätare. En locavore är således en entusiast som bara äter lokalproducerad mat. Riktiga hardcore-locavores menar att man bara ska äta sådant som producerats inom en omkrets på 100 miles, vilket även givit upphov till The 100 Mile Diet.

Själv fastnade jag mer för ett annat ord som fanns med bland de nominerade: bacn.

Bacn är förstås den helt geniala termen för att beskriva e-post som är snäppet bättre och mer efterlängtad än spam. Återkommande nyhetsutskick och meddelanden från sajter som Facebook och MySpace.

Spam är en slags hackad, kryddad och uppsnyggad skinka.

Bacon är riktigt kött. Fast bara i tunna välsmakande skivor som inte gör dig mätt, bara hungrig på mer. Precis som bacn, då. Tillfredställer aldrig riktigt. Men man vill gärna ha. Hela tiden.

Till frukost, lunch och middag.

One thought on “Årets ord 2007”

  1. Man kan få för mycket bacon! Men jag klarade mig med nöd och näppe efter två stoooora hotellfrukostar just innan nyår.

    Tråkigt med skolan förresten, hoppas det löser till det bästa och brandorsaken klaras upp.

    Mvh

    Raz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *