Vid datorn eller TV:n

Idag publicerade Coop de senaste resultaten från koncernens medlemspanel, en slags ständigt pågående marknadsundersökning bland Coops medlemmar.

Ett mycket intressant faktum som träder fram i undersökningen är att vi äter samtidigt som vi gör något annat. Närmare 30 procent säger att man ofta gör det, och i gruppen 18-27 år är andelen 60 procent.

Betyder det att måltidens sociala funktion är utrotningshotad? Troligen inte, för samtidigt säger tre av fyra att man gärna vill utnyttja måltiden som ett socialt möte i större utsträckning än man gör idag.

Schizofrent? Ja, precis. Det är förmodligen det begrepp som bäst beskriver 2000-talets konsument. Det är situationen som styr beteendet. Familjemedlemmarna droppar in genom dörren i spridda skurar, man är hungrig, tar några mackor och sätter sig vid datorn eller TV:n. Vid datorn får man ett meddelande via MSN, SMS eller e-post fär kompisen undrar om man ska ta en fika på stan. Visst, blir svaret, och en halvtimme senare utnyttjar man måltiden som ett socialt möte.

2 thoughts on “Vid datorn eller TV:n”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *