Break the habit

Recept bjuds det inte ofta på här. Jag tycker i och för sig att det är roligt att laga mat, men jag har lika lite tid för det som för något annat. Så det blir det vanliga rejset med korv, köttbullar, köttfärssås och spaghetti, fiskpinnar – ja, ni vet.

Men idag kände jag att det var dags att bryta vanorna.

Det ber ingen vild utflykt, men ändå: istället för den planerade köttfärssåsen gjorde jag en tacotårta. Utgångspunkten var ett recept från Hemmets Journal som jag hittade via bröderna Wennströms utmärkta sökmotor hittarecept.

Jag följde inte receptet särskilt noga. Philadelhiaosten ersatte jag med en blandning av crème fraiche och tacosås. Jag kryddade färsen med salt, peppar, grillkrydda (jajaja, jag vet, men nu blev det så) och en tärning olivoljebuljong på kyckling.

Principen är superenkel, och många av er gör säkert detta tredje fredagen i varje månad. Tortillas med fyllning emellan, lager på lager bildar en tårta, jag toppade med ost och skivad tomat. Konceptet kan förstås varieras efter tycke och smak.

Ett litet avsteg från den tråkiga vardagsmaten blev det i alla fall. Som vanligt kved Legolas plågat, men det gör han för jämnan, så det orkar jag inte bry mig om. IT-mamman och Magic gjorde en liten våg och Lilla Larsson åt ungefär som hon brukar.

6 thoughts on “Break the habit”

 1. Oj, det låter flådigare än vad det är. Men det är Knorrs lite lyxigare variant av helt vanlig buljongtärning. Finns flera varianter med olivolja och havssalt, bland annat.

 2. Jag översatte det raskt i min hjärna till kycklingbuljong.

  En fråga till dig, Stellan. Vet du något om musslor och deras storlek? Jag har upptäckt att de blivit så fruktansvärt små i Eldorados burkar. Jag skrev till Axfood men fick bara till svar att “de fiskas i Limfjorden och det är vad man får upp” ungefär. Har du hört om någon annan som reagerat?

 3. Nej Ullah, det har jag inte hört något om. Men Limfjorden är nog inget bra ställe att fiska på – det är ett av Danmarks värsta problemområden, med kraftig syrebrist och stort övergödningstryck från de jättestora svinfarmerna på Jylland.

  Och tyvärr är det väl sådär med Eldorado: man får vad man betalar för.

  Själv äter jag i princip vad som helst, men musslor har jag vårdslösa fördomar mot. Havets reningsverk, liksom.

 4. Tack för svar! Jaså, Limfjorden är så dålig. Jag meddelade Axfood att jag tänkte byta märke. Hoppas jag hittar något bättre.
  (Jag äter inte heller musslor förresten, det sköter några andra familjemedlemmar om. Men jag sköter musselforskningen! Allt för att slippa ta itu med andra uppgifter.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *