Min första skolväska

Som en blixt från klar himmel kommer den.

Associationen.

Jag tittar ut genom fönstret och ser rimfrosten på gräset, den höga klara höstluften och minns – min första skolväska.

Det var precis sånt här väder den dagen då mamma och jag köpte den, i en väskaffär på Västra gatan i Kungälv. Den var gjord av någon slags brun skinnimitation och hade vitt tryck: en man på motorcykel som tog en kurva i hög fart. Ett svart kantband gick runt hela väskan, det var ditsytt med kraftig vit tråd. Till formen liknade den mest en portfölj, faktiskt. Men det var en ryggsäck, med smala och obekväma axelremmar.

Jag var stolt över den väskan. Den var snygg. Jag var fem år, och hade fått nådiga kommunens vänliga tillstånd att börja förskolan lekis tidigare eftersom min mamma blivit änka med två små barn.

Jag minns inte särskilt mycket från den tiden. Men min väska kommer jag ihåg. Varenda detalj. Särskilt dagar som denna.

6 thoughts on “Min första skolväska”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *