HJ revisited

Min mamma har alltid prenumererat på Hemmets Journal. Så länge jag kan minnas. Tidningen var en rätt självklar del av min uppväxt. Såpass självklar att den allra första text jag någonsin fått publicerad var en skivrecension av Bob Marleys “Uprising” på barn- och ungdomssidan i HJ, som tidningen kallas bland oss insiders.

En annan sida som jag läste med stort intresse var sidan med praktiska tips. Ni minns säkert hur Jonas Gardell spyr galla över denna företeelse och folk som kan komma sig för att skriva till tidningen och berätta att man hängt en bit avloppsrör under garagetaket och att detta är en fantastisk förvaringsplats för skidor, hockeyklubbor och andra långa föremål.

Själv läste jag med fascination alla smarta tips, och med åldern började jag sålla rätt friskt. Vissa tips var rätt självklara saker och inte mycket till tips, andra kunde vara helt genialiska lösningar på irriterande I-landsproblem.

Nu har jag inte läst HJ på åratal, men plötsligt hittar jag 2000-talets motsvarighet. På nätet, såklart. Ikea Hacker känner många till, men har du kollat in Life Hacker? Många avdelningar, en som bara handlar om mat.

Och så min favorit för närvarande: Daytipper. Den diggar jag skarpt, inte bara för att namnet är en skön ordlek med titeln till den gamla Beatles-låten (som jag själv föredrar i Whitesnakes tappning), utan för att det här är kortfattade, tips som rankas av besökarna. Tyvärr saknas något om borde vara självklart: en topplista över de högst rankade tipsen i varje kategori. Däremot finns en “Hall of fame”, med de allra högst rankade tipsen.

Det är precis som tipssidan i Hemmets Journal: vissa tips är fullständigt meningslösa, andra känns rätt genialiska. Som det senaste i matkategorin: Skaffa ett extra saltkar som du fyller med en fjärdedel peppar och tre fjärdedelar salt. Bra grundblandning i vardagsmaten, så kan man finlira på slutet.

2 thoughts on “HJ revisited”

  1. Recension av Marley i HJ! Riiiiiiiiispect! HJ prenumereras i mitt hus, men av hustrun. Finns oftast att läsa på övre toaletten. Favorittipset (kanske HJ, minns ej) är att ha en begagnad högersko i bilen att byta med, så att man inte sliter ut sin vanliga högersko!

  2. Det tipset kan mycket väl vara från HJ, ibland kajkar man runt på den nivån. Känslan av att ha fått en skivrecension införd i HJ när man gick i sjuan var mäkta kluven. Kul att se sin bild och sina ord i tryck, men hippfaktorn inför mina långhåriga, jeansvästbeklädda polare var begränsad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *