Jag – en nolla

Har knepat och knåpat hela dagen för att få igång vår nyinköpta spis. Men si, det blir tji. Endast två plattor blir varma, och jag misstänker att det är något mer grundläggande fel med strömförsörjningen i vårt hus. (Och då tänker jag inte på att vi haft sex strömavbrott hittills i år.)

Jag har skruvat och grejat med fas och jord och L1, L2 och L3.

Och nollan, förstås. Den är viktig. Och då menar jag inte nollan som håller i skruvmejseln, det vill säga undertecknad, utan den lilla blåa kabeln som kallas för nollan.

Efter att ha skruvat ihop allt enligt konstens alla regler märkte jag att det nya uttaget inte passade, så jag fick åka och byta. Och spackla, för väggen rasade sönder. När allt sedan är på plats visar det sig att något är vajsing. Ugnen funkar inte och bara de två plattorna till höger blir varma.

Det kanske är en allians-spis?

Imorgon blir jag tvungen att ringa elektrikern och be om hjälp. Det retar mig mer än vanligt, eftersom jag denna gången var helt säker på hur det hela skulle gå till. Och i bakhuvudet gnager tanken om att vi har något mysko elfel i huset, och blir tvungna att låta eletrikern gå lös rejält bland tåtarna. Då kan den nya spisen bli otäckt dyr.

4 thoughts on “Jag – en nolla”

 1. Det hörs att det är nära en liten depp där!? Om det kan vara en tröst var vi också tvungna att så snöpligt anlita en elektriker för spisinstallation häromdagen. Och då är ändå svärfadern elentrepenör, pensionerad visserligen, men ändå. Han gick bet. Många kablar var det och det bidde inte rätt…
  När elektrikern kom tog det 90 sekunder. Knäckande för gubben!
  Vårt hus är också mysko vad det gäller elen. En djungel av sladdar i väggar och bakom panel osv. I vissa rum måste lysknappen var på för att stickkontakten ska fungera…otroligt irriterande!
  Men det största problemet har vi hittat en lösning på. Alla glödlampor sprängdes efter bara någon dag. Vi mätte igår volttalet och i vårt hus går volttalet upp till 236 volt. De flesta glödlampor klarar 230 volt. Så nu får vi åka runt i butikerna och söka rätt på glödlampor med högre volt-tal.
  Känner mig oerhört insatt när jag står och läser volt-tal på paketen…
  Annars är detta med el rena grekiskan för mig…

 2. Jag kanske kan trösta med att den i alla fall är himla fin, spisen, och bra också. Den ser ut precis som min, nämligen. 🙂

 3. Se där! Fast med bara två plattor och ingen ugn så är det inte mycket att ha. Vi får se vad elektrikern säger…

 4. Det låter som att en fas pajat under alla installationer (var glad för det), men kolla proppskåpet. Jag ger mig tusan på att en av propparna har proppat ur!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *