Bionade – öl, läsk eller groggvirke?

Fick produktprover på en ny dryck som ska lanseras i Sverige. Den heter Bionade och är en storsäljare i Tyskland. Enligt den svenska leverantören ASBA ska det här betraktas som en alkoholfri sällskapsdryck, det vill säga ett alternativ till exempelvis ölen på krogen.

image002.jpgimage003.jpgimage004.jpg

Bionade bryggs och jäses på samma sätt som öl, men i övrigt är likheterna få.

Jag börjar med att testa Bionade Litchi. Min absolut omedelbara association är… Schweppes Limonada. Ni tänker “Say what?”, men jag ska förstås förklara. Följ med mig till semesterön Madeira, ute i Atlanten en bit ovanför Kanarieöarna. Det är mitten av 70-talet och Lillasyrran Ozzy och jag är på charter med vår ömma moder. Ozzy och jag badar pool iförda t-tröjor med det ruggigt fräna trycket “Orusts Grundskolor” på magen. Emblemet var en stor ring med tre sillar i mitten, vill jag minnas. Vi badar på en country club nära vårt hotell i Funchal.

Det är varmt.

Stellan är typ sju bast och konstant törstig. Vid poolen finns en bar, och här upptäcker Stellan Schweppes Limonada. Förmodligen en av få drycker som en sjuåring bör dricka ur barens sortiment. Jag lär mig snabbt att handla Schweppes Limonada av bartendern, som alltid ler när jag kommer med mina skrynkliga och fuktiga escudo-sedlar. Under veckan på Madeira klunkar jag säkert i mig tjugo liter Schweppes Limonada. I like. Det är ett schysst barndomsminne.

Och det är det första som landar i mitt huvud när jag dricker Bionade Litchi. Fast den är inte på långa vägar lika god. Smaken är faktiskt rentav mesig och blaskig. En blek kopia. Lite syrlig, men i övrigt… Nej. Och det smakar definitivt inte litchi. När jag dricker mer tänker jag Schweppes igen, fast nu groggvirke. Sånt som inte är gjort för att drickas på egen hand.

De två övriga varianterna, fläder och ingefära-apelsin, smakar nästan på pricken likadant. Skillnaden är förbluffande liten. Flädersmaken är dock ett kvarts snäpp godare – den smakar en aning mer. Drycken uppges vara kalorisnål, och jag gissar att det gått ut över smaken. Lite socker hade inte skadat, faktiskt.

Bionade har belönats med prestigefyllda priset Sial d’Or, som delas ut till nya produkter med stor potential. Den kallas “Tysklands trendigaste törstsläckare”. Jag fattar inte varför. Jag har också svårt att förstå det här med färgen. Flädervarianten är röd. Litchivarianten är ljust gul. Borde det inte vara tvärtom?

9 thoughts on “Bionade – öl, läsk eller groggvirke?”

  1. Åhå! De där ska jag hämta ut på posten idag. Tänkte langa dem i kylen och köra smaktest på midsommar. Får kanske hälla i lite sprit då. 🙂

  2. Det var ju såna vi fick på fotfesten!!! Jag drack en kräuter, vet inte vilken variant det är, men jag tyckte den var dödsgod. Men jag undrar, har du inte glömt att nämna att det är EKOLOGISK läsk?

  3. Det är ju fläderbär, inte fläderblommor, såvitt jag kan se av den yttepyttelilla etiketten på bilden. Saft på såna blir ju nästan som svartvinbärssaft i färgen, så det finns nog någon logik i den röda färgen i alla fall. Inte för att jag blir sugen på att testa, men ändå …

  4. Ah, det klart! Så långt tänkte inte jag. Och litchi-bären är ju ljusa innanför skalet.

  5. Och förresten… min absolut sjuka första tanke när jag drack den var “hmmm… gud vad god den här skulle vara med sprit i”

  6. Och här kommer en tanke till, eftersom det förefaller som om jag inte har något liv, eftersom jag är inne här för tredje gången idag, fast på olika tidpunkter:

    Ska man uttala det bajonejd eller bionad?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *