Efterlängtad nyhet – men vad ska man kalla den?

Max fär ursäkta, men den här produkten har jag väntat på länge: Arla Foods lanserar en bredbar variant av sin ost Apetina.

apetina_bredbar.jpgFör er som inte vet vad Apetina är, så kan jag avslöja att det är en ost som Arla gör i Danmark av mjölk från danska kor, men som till förväxling påminner om grekisk feta. Arla kallar osten för feta, och det får de ett litet tag till. Den 15 oktober blir det förbjudet att använda ordet om man inte gör osten i Grekland.

Jag försöker dock att vänja mig redan nu, och måste därför tänka ut ett annat sätt att beskriva Apetina och andra ogrekiska fetor, eller vad man nu ska kalla dem.

Förslag, någon? Annars får vi vänta till oktober, då vi får veta vad Arla kommer att kalla sin storsäljare när den inte längre får heta feta.

15 thoughts on “Efterlängtad nyhet – men vad ska man kalla den?”

 1. Ring PRVs kundtjänst och be dem göra en sökning på varumärken nyligen inlämnade av Arla. Skall de byta namn senast i oktober har de säkert redan skickat in varumärkesansökan

 2. Jo, märket heter ju Apetina. Och sedan EG-domstolen klubbade att grekerna får ensamrätt har Arla lagt stora pengar på att hamra in det varumärket. Så de nöjer sig nog med det. Men frågan är ändå hur man ska beskriva produkten när den inte längre är en fetaost?

 3. Själva kommer de med 100% säkerhet att kalla den för “(får)ost av fetatyp”. Men någonstans har jag en misstanke om att det inte kommer att gå att få barnen att säga “Pappa, kan jag få lite (får)ost av fetatyp”, så i folkmun kommer den med samma 100% säkerhet att fortfarande heta fetaost, särskilt eftersom den kommer att se ut och smaka precis som förut.
  Och det är ju inte olagligt.

 4. vad jag menade var att de kanske satsar på degenerera varumärket apetina så att det blir som “termos”, “jeep” eller kanske rentav “bluetooth”.
  – “hörrudu, fly mig en apetinaspäckad kycklingfile.”
  -“mmmm, vad gott med varma mackor med apetina”.
  jappa, jag tror det funkar. apetina blir det nya fetostnamnet – oavsett tillverkare!

 5. Mm, och sedan ansöker Danmark om att det ska bli en regional specialitet, så att ingen annan får kalla sin ost för Apetina (som ju dessutom är ett skyddat varumärke). Det är en kassaskåpssäker plan, man kan nästan tro att det är Charles-Ingvar Jönsson som ligger bakom, och inte ett gäng skandinaviska bönder…

 6. Jonathan Newton: Om de kallar den “(får)ost av fetatyp” så är det olagligt. Deras ost är inte gjord av fårmjölk så det vore extremt missvisande.

  M: Uh, skräck. Men precis vad jag tror också. Apetina har ju blivit ett begrepp. Vem säger “Arlas Fetaost” numera? Inte många vad jag vet.

  Dock måste jag påpeka att Fontanas bredbara, RIKTIGA, fetaost är sjukt mycket godare än de där halvfabrikaten. Men jag är å andra sidan grymt partisk.

 7. nja, stellan, det fina med degenerering är att du “tappar” varumärkesskyddet. jfr “internet” – troligen svårt att stämma ngn för intrång i det varumärket trots att det faktiskt är registrerat (om det inte till slut blivit upphävd). om arla lyckas få apetina skyddat som regional specialitet så är det dem väl värt. I så fall borde de även få Nobelpris i “branding”! lrf kan väl instifta ett sådant pris till “alfred nobels minne”.

 8. Salt lake ost! (ej att förväxla med Salt lake city…)
  Heter det salt lake söderut också???
  Här säger vi att vi lagt in strömmingen i salt lake, när (om) vi gjort det.
  Alltså lagt rå fisk (strömming) med salt mellan i en hink, som får stå några veckor, för att sedan halstras över öppen eld och sedan ätas med mandelpotatis, hårt tunnbröd, gräslök och lite gräddfil. En s.k klämma.
  EN äkta delikatess (och hjälp vad hungrig jag blev!!!)
  (Ja, med en kortare beskrivning; saltströmming…)

 9. Ja, eller saltsill som man säger här på Västkusten.
  Men salt lake ost är kanske en idé – om inte mormonerna har skyddat det som sitt varumärke…

 10. Eller Lögnfeta?
  Tryckte iväg det förr inlägget för snabbt.
  Så går det när fingrarna är snabbare än tanken.

 11. Hehe, lönnfeta är ju otroligt fyndigt. Nåt för Max och hans kumpaner, helt klart. 😀

 12. Stellan, vi sysslar inte med Lönnfeta här på Fontana. Mycket fyndigt namn, dock. Hoppas det sprider sig. 🙂

  Nu kommer ju Zeta med Feta, Halloumi och Lefkotiri också. Hur de tänkt att det ska passa in i deras affärsidé vetetusan, men de märker väl att grekisk ost är trendig och går att tjäna pengar på.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *