G’day: Coop satsar på finkött från Australien

Man kan nästan kalla det en explosion, även om det är ett slitet uttryck: Från att ha varit fyllda av tråkiga grejer av oförutsägbar kvalitet, börjar nötköttsdiskarna i svenska butiker att fyllas med produkter av bästa klass. premium_beef_aus.jpg

Dels har svenska företag äntligen börjat göra skillnad på kött av olika kvaliteter, till stor del pådrivna av små nischföretag som satsat på kvalitetskött, dels ökar utbudet av importerat kvalitetskött från exempelvis Sydamerika.

Och nu dyker alltså ett nytt land upp i köttdisken: Australien. Coop Forum lanserar ett sortiment med namnet Premium Beef, vilket består av välmarmorerat kött från unga stutar av köttraser som Angus, Hereford och Shorthorn. Entrecote, ryggbiff, oxfilé, innanlår och rostbiff finns redan idag i butiker runt om i landet.

Australien och EU är något av arvsfiender i den internationella handelspolitiken, och därför har EU kvoterat importen av kött från Australien. Men Coop Danmark har ändå satsat på import från landet Down Under (kanske är det kronprinsens fru som givit lite draghjälp?) och nu kommer alltså köttet till Sverige.

vakuum_premium_beef_aus.jpgMen miljön då? Mår den bra av att vi hämtar kött från Australien? Enligt Coop är miljöpåverkan av denna import är ganska liten. Det beror till stor del på att de australiska djuren alltid går ute och betar gräs istället för att äta kraftfoder som svenska djur gör stora delar av året. Efter slakt, styckning och packning fraktas köttet med båt till Göteborg och sedan går det direkt till terminalerna Malmö och Västerås.

14 thoughts on “G’day: Coop satsar på finkött från Australien”

 1. Med båt? Så långt! Fy vad äckligt.
  Tur att jag inte äter kött.
  Och de får beta ute hur mycket de vill, de australiensiska djuren. Jag tycker, om man nu vill äta kött, att man ska köpa svenskt. Rent vansinne att frakta mat enorma sträckor.

 2. Grejen är bara att de svenska djuren måste äta kraftfoder 7-8 månader om året. Det går åt massor av energi för att producera kraftfodret, som ofta görs av till exempel soja från Brasilien.
  Dessutom får djuren ont i magen av kraftfodret. Deras magar är inte gjorda för sånt. De får gaser som de släpper ut helt utan omtanke om vår miljö. Tvättäkta växthusgaser. Ett av de stora hoten mot miljön, faktiskt.

 3. Kan man inte bygga en plastglob i Sverige då, där det alltid finns färskt gräs och där det alltid är sommar. Då kan djuren gå där och så behöver man inte frakta kött från australien.

 4. Det kan inte vara så himla svårt.
  Du som är van vid att lägga tak kan väl skissa lite…

 5. Du skulle ju kunna ta och snegla på en vanlig ostkupa. Det är nog rätt modell. Sen kan man söka EU-bidrag och smälla upp skrället någonstans på landsbygden och anställa några arbetslösa som sköter om det. Allt ska vara ekologiskt in i minsta detalj. Givetvis ska de anställda bo i en eko-by.

 6. Inte vilken landsbygd som helst, heller. Nån avfolkningsort nånstans, typ Diskhoträsk eller Ångerhult eller nåt sånt.

 7. Ja, något litet usligt ställe måste det vara. Dit ingen järnväg eller buss går. Men så, tack vare platskupan, blir stället stort igen och så öppnar det lanthandlar i heeeela Sverige och alla börjar cykla och dricka mjölk ur glasflaska och har smörgåspaket med sig i en liten låda och säger tjenare tjenare… Och allting blir vackert som i en liten film från 1950-talet.

 8. Ja, det är mycket vackert. Tänkte nog starta en rörelse utanför glaskupan och sälja korv i papper till arbetarna när de slutar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *