Sedärja – bäst efter-datum på köttet

Ica blir först ut, men lita på att de andra följer efter: bäst efter-datum på nötköttet lär bli “the new black” inom slakteribranschen.

Bäst efter-datum är ett utmärkt sätt att höja, och kanske ännu mer att jämna ut, kvaliteten på nötköttet i våra butiker. Idag finns en branschöverenskommelse som säger att nötkött ska möras i minst sju dagar. men det räcker inte alltid, och dessutom slarvas det med efterlevnaden av den överenskommelsen. Därför är det i nuläget rent lotteri att köpa nötkött i butiken. Det kan vara finfint eller segt som Läderlappen själv.

Nu sätter Ica ett bäst efter-datum på köttet så att konsumenten själv kan veta vad han eller hon köper. Jag gör vågen, och slår vad om en entrecôte att Axfood, Coop och Bergendahls hängt på innan året är slut.

3 thoughts on “Sedärja – bäst efter-datum på köttet”

  1. Tjena Lager! Jag har läst artikeln innan, faktiskt. Jag prenumererar såklart på RS…
    Och visst ligger det något i vad du säger. När det gäller nötkött är Sverige ett u-land. Men en hel del av det nötkött som Ica säljer i sina plasttårg är inte svenskt, utan irländskt. Därmed inte sagt att det ger en bättre kvalitet. Irländarna var pionjärer inom kvalitetsklassning och sortering, och ingen ska försöka slå i mig att de väljer det bästa köttet att skicka till ett u-land vid polcirkeln.
    Icke desto mindre anser jag att den här märkningen är ett framsteg som kan skydda intresserade konsumenter från de allra värsta skosulorna. Själv köper jag ytterst sällan nötkött. När jag gör det, tar jag hellre en frusen klump från Brasilien än en bit av en svensk mjölkko. Det är ju liksom bara en biprodukt.

  2. Jag vill ha en bäst efter-märkning på avocados också. För övrigt tycker jag att man – i den mån man nu behöver äta nötkött – bör satsa på högrev. Den blir alltid bra, oavsett butik och hängningstid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *