Ramlösa utan bubblor

Vad säger du till servitören när du vill ha mineralvatten till maten? För inte så jättemånga år sedan beställde man “en Ramlösa” (oftast med felaktigt uttal, eftersom folk norr om Hallandsåsen inte vet att det heter Rammlösa med kort a) och fick en flaska mineralvatten, vilken som helst.

ramlosa_stilla.jpgSå i söndags frågade min mamma om det gick bra med Loka till maten. “Visst”, svarade jag. Varpå en flaska Euroshopper-vatten ställdes fram på bordet.

Jag vill på intet sätt göra gällande att detta är någon form av marknadsundersökning. Men visst är det så att den skånska mineralvattenikonen tappat mark till källan i Bergslagen.

Och nu har Carlsberg, som äger Ramlösa, tröttnat på bröderna Spendrups framfart i vattenhyllan. Så nu degraderas Carlsbergs andra vattenmärke Vichy Nouveau till ett slags “undervarumärke” till Ramlösa, som ska lanseras i flera nya varianter.

Och den kanske största nyheten: En ny variant av Ramlösa lanseras, Ramlösa Stilla. Ramlösa utan bubblor. Kranvatten på flaska, menar en del. Andra (läs: Carlsberg) protesterar vilt och menar att vattnet i Ramlösa (Rammlöusah, som infödingarna säger) minsann inte är vilket vatten som helst. Det har ju sipprat ned genom berggrunden i södra Helsingborg i 70 år.

Det är inget att leka med. Faktum är att vattenreservoaren under Ramlösa och Ättekulla betraktas som så viktig att Helsingborgs kommun förbjudit villaägarna i området att installera bergvärme i sina hus. Man är rädd att Rammlöusahvannet ska bli förstört om folk börjar borra hur som helst i området.

3 thoughts on “Ramlösa utan bubblor”

  1. Hoppsan! Visserligen är jag nördig i det avseendet att jag lusläser matetiketter av alla de slag, men det d’r har kag missat. Fast jag köper sällan Ramlösa, det ska medges.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *