…aubergine drar INTE till sig kaffesumpen

vissteduatt.gif Tipsade häromdagen om Alice Braxs skojiga sammanställning över bakverksterminologi. Bullar, frallor, negerbollar, chokladbollar osv. Men här kommer en språkförbistring som är nästan ännu roligare, framförd av Land Lantbruks chefredaktör Lars Björkvall:

Björkvall berättar om en flott-tur utför Pite Älv. Under en kaffepaus berättar en av gubbarna som körde flotten att det var bättre förr. Då hade man “åborrsjinn”, som drog åt sig kaffesumpen så att den sjönk till botten.

Nollåttan Björkvall protesterade och menade att aubergine, det kom väl inte till svenska butiker förrän på 70-talet. Flottaren blev lite sur och svarade att åborrsjinn hade väl alltid funnits. “Vi fiskade ju varenda dag”, grymtade norrlänningen – varpå Björkvall insåg sitt misstag.

Så nu vet ni det: Lite abborrskinn i kaffehurran, så slipper ni sumpen i koppen. Mycket värdefullt vetande för alla som dricker kokkaffe – och fiskar abborre samtidigt.

One thought on “…aubergine drar INTE till sig kaffesumpen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *