Alkoholskatten – sänkas eller inte?

Den här har jag grunnat på i flera år, faktiskt. Normalt sett har jag en rätt liberal syn på sådana här saker. Tycker inte staten ska styra individers beteende genom höga skatter och annat. Dessutom tycker jag att det är rätt corny att alkoholskatterna ska variera så mycket som de gör, mellan exempelvis Tyskland, Sverige och Norge.
Men ändå tvekar jag. I Finland sänkte de rejält 2004, och det har fått gruvliga följder: Konsumtionen har ökat med 13 procent. Den siffran kan i och för sig viftas bort rätt lätt – i Sverige vet vi inte den exakta konsumtionen på grund av att folk åker utomlands och köper enorma mängder.

Men ta och sug på den här istället: Hjärnskador på grund av alkohol är nu den vanligaste dödsorsaken bland vuxna finländare under 45. Såna siffror talar ändå ett tydligt språk.
Magic, som har höstlov denna veckan, var med mig en stund idag när jag satt och skrev, bland annat en artikel om just alkoholpolitik. När jag försökte förklara problematiken för honom (inte helt lätt, kan jag säga!), kom han med ett förslag: “Man kanske kan sänka skatten lite, bara sådär så att det inte lönar sig lika mycket att åka utomlands och handla, men att det ändå inte blir jättebilligt här?”

Det är en mycket intelligent tanke, och jag blir stolt när jag hör honom resonera så. Han är trots allt bara tio år.

Men ändå är jag inte säker. Just nu finns det tecken som tyder på att privatimporten av alkohol håller på att sansa sig, samtidigt som Systembolagets försäljning ökar.

Det som jag helst skulle se är en mjuk och fin övergång till mer kontinentala alkoholvanor i Sverige, så att vi kan bli kvitt denna vidriga supa-skallen-i-bitar-kultur som jag själv växte upp med. Och kanske, kanske, kanske är det just det som håller på att hända nu. Jag hoppas. Vad tycker du själv? Lämna gärna en kommentar genom att klicka på “Comments” här nedanför.

One thought on “Alkoholskatten – sänkas eller inte?”

  1. Det är nog bara andra alkoholvanor som på sikt kommer att få bukt med supskadorna. Högre skattetr ger bara mer hembränning och svartsprit, med allt vad det innebär, medan lägre skatter ger mer fylla på Systemsprit PLUS att hembränningen och svartspriten förmodligen finns kvar i mer eller mindre omfattning. Så hur man än vänder och vrider på problematiken har man ändan bak: Svenskarna måste lära sig ett annat förhållningssätt till alkoholen, annars hjälper inga samhällsinsatser i världen.

    Jag såg häromveckan den första tydligt berusade personen jag någonsin sett på dagtid i Belgien under sammanlagt mer än fyra år i landet – trots att alkoholen där säljs som vilken annan vara som helst i snabbköp, stormarknader samt väldigt mycket på bensinmackar (sug på den!). Och trots att vi bor granne med en hel radda pubar och restauranger på våran gata.

    Men hur får man svenskarna att ändra det förhållningssättet, när ölkulturen mest handlar om mesta möjliga procent till lägsta möjliga pris, att döma av Systemets försäljningsstatistik? Och när man kan känan igen svenskar på närmaste internationella flygplats, på att de är de enda som står framför sprithyllan i den inte längre tax-free:a butiken, där de väljer med största omsorg, diskuterar, grunnar och jämför som vore det nästa husköp de övervägde – och då talar jag inte om ungdomar, utan om äldre, respektabla medborgare, som ser ut som om de kommer från något viktigt affärssammanträde?

    Ja, inte med förnumstiga pekpinnekampanjer från staten i alla fall. Och förmodligen inte med någon alkoholpolitik heller – problemet sitter så mycket djupare än så, att det måste angripas därefter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *