Har du ätit analog ost någon gång?

Chansen finns, faktiskt. Analog ost är ost som gjorts helt utan mjölk och grädde. Ingredienserna blir då istället vegetabiliska oljor, stärkelse och lite annat. Ostvärldens motsvarighet till margarin, typ.
I Norge är denna fuskost lite av en storsäljare. I butiker säljer de stora mejerierna “pizzatop” som är just analog ost, och många pizzerior har använt den riktiga osten med det analoga alternativet. Uttrycket är för övrigt norskt, jag har aldrig hört det i Sverige. Och jag vet inte varför det kallas så.
För ett litet tag sedan grävde Foodwire-kollegan Jonathan lite i saken. Han kom fram till att analog ost är vanligt i Norge, men att det inte säljs i Sverige.

Trots detta vågar jag häva att risken ändå finns att du käkat fuskost, i alla fall om du någon gång köpt pizza på en hederlig pizzeria av svensk modell. (Eller en svindyr norsk pizza, förstås.)

Många av pizzeriorna köper inte sina råvaror genom de vanliga kanalerna. Särskilt i södra Sverige åks det ofta till Tyskland på regelbundna inköpsresor, även nu sedan det blivit omöjligt att sälja den snorbilliga tyska läsken i Sverige. Det finns också “gråa” importörer som sköter det här vid sidan av de traditionella kanalerna.
I Tyskland kan man köpa fuskost. Och mycket annat. Men varför gnälla över det? Skinkan på pizzan är ju ingen riktig skinka heller. Men det får vi ta i ett annat inlägg.

3 thoughts on “Har du ätit analog ost någon gång?”

  1. Det här är ju onekligen mycket intressant. Jag skulle vilja ha “analog” ost. I allafall nu när jag blivit satt på en mjölkfri diet. Om den smakar okej, dvs. Annars är det ju inget att ha.

    Har du testat? Eller finns det bara som pizza-ost?

  2. Pingback: free cheap zyban

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *