Debattinlägg från Coca-Cola: Fetman är inte läskens fel

Vi fick precis ett debattinlägg till Foodwires redaktion. Avsändare är läskjätten Coca-Cola, och jag tycker det finns poänger i resonemanget. Jag lägger ut inlägget i sin helhet här, och låter dig dra dina egna slutsatser. Kommentera gärna inlägget, det finns ett formulär längst ned på sidan. Klicka här för att läsa inlägget:
Dåliga skolkunskaper viktigare orsak till barnfetma än läskkonsumtionen

Debatten om läskens och godisets påverkan på barns hälsa är alldeles för ensidig vilket riskerar att cementera en felaktig bild av orsakerna till övervikten bland vissa unga i samhället. I en förlängning leder detta till att stora grupper inte vet hur de ska lösa eventuella problem med övervikt. Att dessutom flytta ansvaret från individ och familj och lägga det på skola och företag är en farlig utveckling där de som behöver ta ansvar lämnar över det. Samma politiker som nu vill förbjuda läsk och godis i skolorna har själva varit med och monterat ner skolidrotten som är en oerhört viktig förklaring till inte bara ungas övervikt men även andra hälsoproblem. Satsa i stället resurserna på familjen, skolidrotten och på kunskapsöverföring i skolorna.

Att säga att barn blir tjocka av läsk är som att säga att de blir smala av morötter. Inget av det är sant. Fetman orsakas av en rad olika faktorer. Grundläggande är att vi rör oss mindre och förbränner färre kalorier i förhållande till hur många vi intar. Det är med andra ord inte en enskild produkt som orsakar övervikt. Genom att ensidigt fokusera på godis och läsk och inte på hela människan och livsföringen löser vi aldrig överviktsproblemen bland unga. Genom att fokusera på vikt präntar vi också in i barnen att det är bra att vara smal, dåligt att vara tjock. Både övervikt men också bantande och viktkontroll kan leda till hälsoproblem bland unga.

En annan viktig aspekt är förskjutningen av eget ansvar från individ och förälder till skola, samhälle, politiker och företag. Visst ska alla ta ett ansvar, men fokus måste ligga hos individen och familjen. Det är här ansvaret ska tas och insatserna sättas in. Att flytta ansvar från dem som egentligen borde ta det är en mycket farlig utveckling. Det leder till att man invaggas i en känsla av att ’detta fixar någon annan’. Det kan jämföras med det förslag som kom nyligen om att de företag vars produkter skräpar ner ska ta ett ansvar för att städa upp. Snacka om att lyfta ansvar från dem som är skyldiga till nedskräpningen!

Att bland annat läskbranschen har fått klä skott för övervikt bland unga är ett faktum. Det måste ju finnas en syndabock! Genom Unesda (internationell branschorganisation för läskproducenter) begränsar läskproducenterna själva hur vi marknadsför och säljer läsk till ungdomar. Till exempel har vi sedan många år tagit bort alla läskautomater i skolorna. På Coca-Cola finns inga planer, ingen budget, ingen avdelning som sysslar med marknadsföring mot barn. Tvärtemot vad många tror tycker inte vi att någon ska byta ut sina mål mat mot läsk, men läsk kan fortfarande ha en plats i en balanserad livsstil. Socker finns i många vardagliga livsmedel, vilket nu på senare tid uppmärksammats. Läsk är i detta sällskap en oerhört ärlig produkt. Man vet vad man får och utbudet är stort. Vill man ha läsk med socker så finns det. Men vill man ha läsk utan socker och kalorier så finns det också. Livsmedelsverket konstaterar med dallrande röst att vissa barn konsumerar 2dl läsk varje dag. 250ml Coca-Cola motsvarar 100 kalorier, precis som 2 äpplen eller 15 jordnötter. För att komma upp i samma kalorimängd med Coca-Cola light ska man hälla i sej 10 liter.

I stället fört att detaljstyra skolornas utbud borde skolminister Baylan och hans efterträdare fokusera på det som är viktigt, på det som ger effekt och det som har med deras ämbete att göra. Vi är övertygade om att det är effektivare att höja kunskapsnivån i skolan om värdet av bra kost, hälsa och idrott om man vill minska övervikten bland unga. Satsa några öre per elev så att de får fräscha grönsaker till skolmaten. Öka läsförståelsen bland unga så att eleverna kan tyda innehållsförteckningarna på både läsk och vanlig mat. Då har vi kommit ett steg i rätt riktning för kunskap ger ju som bekant makt.

Peter Bodor
Informationschef Coca-Cola Drycker Sverige AB

Anders Karlström
PR-ansvarig Coca-Cola Drycker Sverige AB

3 thoughts on “Debattinlägg från Coca-Cola: Fetman är inte läskens fel”

  1. nu när det eventuellt blir ett förbud mot godis i norrköpings skolor iallafall så är det dags att ta upp striden för skolidrotten och skolmusiken
    barnen behöver aktiveras

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *