Homogenialiskt. Eller inte

Mjölk är temat för dagen, helt klart. Det blev en rätt livlig debatt borta på Taffel, och jag blev lite inspirerad.

En av de första kommentarerna, från Taffel-Lisa själv, var om hur hennes man Johan älskade en ohomogeniserad mjölk från Järna som de brukar köpa.

Själv brukar jag alltid köpa ohomogeniserad mjölk. Numera finns det dessutom nästan alltid i butikerna i vår by. Willys har Åsens Lantmjölk som görs av Skånemejerier, medan Ica och Coop säljer ohomogeniserad mjölk från Wapnö Mejeri.

Vad är det då som gör ohomogeniserad mjölk så bra? Jo, förutom att den smakar mer som riktig mjölk (i alla fall enligt lantisar som mig) så finns det en annan sak som är bra med den ohomogeniserade mjölken: fettet är inte sönderslaget och finfödelat, och allt fler forskare menar att det söndeslagna mjölkfettet är en bidragande orsak till åderförkalkning, som vållas av att fett fastnar i blodådrorna. Det ohomogeniserade fettet är mer som små kulor som rullar fram utan att fastna på samma sätt, om jag förstått saken rätt.

Dela:
  • Print
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Diigo
  • email
  • LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *