Det kanske blir tjatigt med all mjölk här, men så här på eftermiddagen kan jag rapportera en intressant nyhet, som mina kära abonnenter på Foodwire redan fått ta del av: Arla planerar att lansera ekologisk mjölk från Danmark under varumärket Klöver.
Klövermjölken har jag skrivit om förut, det är en högpastöriserad mjölk, som värmts till 120 grader istället för 72 grader, som man gör med den “vanliga” lågpastöriserade mjölken.
Det som man kallar konsumtionsmjölk har varit lite av en helig ko (ehrm) och den mjölken har alltid varit svensk. Men den svenska efterfrågan på ekologisk mjölk är nu större än tillgången, medan danskarna har ekomjölk över.
Dessutom blir det en ovanlig situation när den ekologiska mjölken säljs under ett lågprismärke. Ekologiskt har trots allt alltid betingat ett något högre pris.
Rent generellt kan man förstås tycka att det är bra att så mycket ekomjölk som möjligt säljs. Men samtidigt: den ska köras över Öresund och runt i hela vårt avlånga land. Det blir säkert lönsamt för Arla. Men klimatsmart? Det känns inte så.
Men den är perfekt att ha på jobbet som kaffemjölk. Surnar aldrig och skiiiitalångt bästföredatum.
Suss senaste bloggpost..Söndagsnöjen so far