KfS fortsätter göra bra grejer

En institution i Dgaligvarusverige som jag hyser stor respekt för är Konsumentföreningen Stockholm, KfS. KfS är en av alla de konsumentföreningar runt om i Sverige som tillsammans äger Kooperativa Förbundet, KF, och därmed även indirekt Coop.

Konsumentföreningarna startades i ett Sverige som såg väldigt annorlunda ut mot det land vi lever i idag. De var en del av en framväxande folkrörelse som då var ytterst viktig för många människor, men som idag hamnat i en annan position. Många av konsumentföreningarna har lite svårt att hitta sin roll idag, men tack vare Coops medlemssystem lever de ändå vidare.

Det gäller dock inte KfS, som under flera år varit en av de tydligaste rösterna i konsumentdebatten. Föreningen syns och hörs i många sammanhang och räds inte att ta debatter om saker man upplever som viktiga. Konsument- och miljöchefen Louise Ungerth är till exempel en flitig gäst i paneldebatter av olika slag.

Markesguiden_app_126x144pxOch nu har KfS gjort ännu en grej som jag gillar. Eller två, faktiskt. Det handlar om två smartphone-appar (innehållet finns även tillgängligt på föreningens webbplats för den som inte har smartphone). Den ena är en guide till den enorma märkningsdjungel som finns i våra butiker idag, och redovisar på ett begripligt sätt vad de olika märkningarna betyder.

Den andra appen är riktigt, riktigt viktig och handlar om tillsatser. Här har KfS gjort ett mycket viktigt arbete och sammanställt information om alla de olika tillsatser som finns i våra livsmedel och förklarar tydligt och klart vad tillsatsen egentligen är för ett ämne, hur den tillverkas, varför den används och – kanske viktigast av allt – om det finns några kända hälsorisker förknippade med den.

För det år ju faktiskt så, tvärtemot vad man kanske kan tro efter de senaste årens debatt, att alla tillsatser är inte farliga. Vissa fyller till och med en ganska viktig funktion. Och med hjälp av KfS tillsatsapp kan vi numera få klar och tydlig information om hur det verkligen ligger till. Lysande.

Apparna finns både för Android och iOS. Sök på “Märkesguiden” eller “Tillsatsappen” i AppStore eller på Google Play så hittar du.

One thought on “KfS fortsätter göra bra grejer”

  1. Nandita,I have never commented on your blog bofere, but have been a faithful follower for the past 6 months since I discovered it. I have a set of food blogs I open up and read EVERY single morning when I get to work (yours being one of them) and make such a pleasant start to my day, not to mention all the inspiration for food and healthful eating I get from you all. So when I went tried to get on to your blog yesterday and found the “open to invited readers only”, I seriously felt like I had been punched in the stomach! A bit dramatic I know and yes I am a crazy girl!!! So I’ve never even made a peep on your blog and yet I feel incredibly disappointed when I’m not invited into your kitchen anymore! But thats how much some of the blogs I read have become a part of my life and I feel very much a part of the community even though I don’t blog myself (can’t make the time commitment at present) and I hardly ever post comments (am sort of a wallflower in general even in person). So I just want to say – I am SOOO GLAD that your blog is open again. Thank you so much for all the wonderful work, thought and time, you put into it and just know that you have some staunchly faithful, if not very vocal, fans who appreciate everything you share. I am a first generation Indian-American, in the medical profession, vegetarian and when I find the time, I love to cook, the healthier, the better :-)Shanti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *