Årets julklapp? Jag tror inte det

Handelns Utredningsinstitut, HUI, har utsett den färdigpackade matkassen till årets julklapp. Den där utnämningen brukar ibland vara mitt i prick, men oftare helt åt skogen.

Själv har jag under en period haft en stigande känsla av att nyhetens behag kring matkassarna varit på väg att klinga av. Jag provade själv Linas Matkasse så fort jag fick höra att den gick att få levererad till byn där jag bor. Under några veckor var jag full av entusiasm och hackade grönsaker och rotfrukter med stor frenesi. Men sakta men säkert började det skava allt mer. Tillagningen tog för lång tid, jag började skippa vissa moment och fick mer och mer ingredienser över i skåpen. Till slut började matkassen kännas som en börda.

Jag outade mina känslor på Facebook och Twitter och fick många instämmanden. Så idag på morgonen ringde en journalist från P4 Extra och undrade om jag kan vara med i dagens sändning och prata lite om matkassarna. Därför känner jag mig tvungen att göra en liten mini-gallup. Har redan sonderat lite på Facebook och Twitter, men om du som läser detta har provat eller provar något av de här koncepten får du gärna skriva en kommentar och säga vad du tycker. Du kanske håller med mig? Eller så kanske du vill dra en lans till matkassens försvar – den kanske har förändrat ditt liv?

Och om allt går enligt planen, kan du höra mig snicke-snacka lite om detta kära ämne i P4 Extra nån gång efter kl 13.

Uppdatering: Jag skrev lite till om detta i Foodwire igår.

4 thoughts on “Årets julklapp? Jag tror inte det”

 1. Fördelen är att man kan få hjälp med inspiration när fantasin tryter men nackdelarna har övervägt. Med appar som vardagsmaten.se kan jag göra en snabbplanering och i affären byta ut varor så att det passar vår familj bättre.

  Vi handlar gärna mat på nätet, och har gjort så i över 10 år, men väljer inga färdiga kassar.

 2. Lite sent för din gallup, men här kommer mina tankar.
  Vi har inte kört kasse så länge (2 från Lina sedan bytte vi till Tasteline och har fått 3 hittills.)

  Det som fick oss att prova kasse var att “slippa” tänka ut middag varje dag, lite med förhoppningen att få inspiration till nya rätter. Punkt ett är svår att misslyckas med, punkt två funkar väl skapligt. Anledningen till att vi bytte bort Linas var att båda menyerna vi fick kändes lite – jaså (vanligaste omdömet de veckorna var “det var godare än jag trodde det skulle vara”). Där är Tasteline skojigare hittills.

  Har kroniskt svårt att följa recept, men här och nu känns det som ett ok pris att betala för att slippa fundera ut vad som ska lagas.

 3. Har provat Lina och Middagsfrid, fastnade för den senare. Vissa veckor har det varit topp-poäng på maten, vissa lite längre. Uppskattar miljötänket och att det blir väldigt lite svinn, eftersom den halva creme fraiche burk som inte används i ena receptet går åt till nästa (om man gör som det står…). Me middagsfrid blir det inte heller så fullt i skåpen, eftersom man oftast fixar gryn/pasta själv. De vuxna i familjen är nöjda, för vi slipper handla så mycket och får prova nya recept. Barnen (6 och 3) äter dock inget av maten!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *