Sent ska Stellan vakna

Äntligen har jag knåpat ihop det där blogginlägget som jag haft på lut i snart två veckor. Här kommer resten av min rapport från mässan Det Goda Köket.

Jag är väldigt kluven till det här med mässor. Jag har besökt många i mina dagar, och brukar alltid se fram emot att få komma iväg.

…och sedan brukar jag alltid åka hem besviken. Det är något med hela konceptet. Det lovar för mycket, liksom. För mig, som tillbringar min arbetsdag med att hålla mig uppdaterad om allt nytt i branschen, brukar överraskningarna lysa med sin frånvaro.

Men – i år lämnade jag inte mässan Det Goda Köket besviken. Tvärtom, jag lämnade Älvsjö full av inspiraiton och glädje, och det berodde till större delen på den matbloggarträff som vi lyckats knåpa ihop på lördagen.

Jag skriver vi, för jag var själv rätt djupt involverad i att organisera träffen, tillsammans med främst Kinna Jonsson, som bland annat driver bloggen Mormors Mat. Även Pia Borg, med bloggen Pipopp, och Christopher Anderton som driver hejmat.se, var involverade på olika sätt i arbetet.

Ett 30-tal bloggare träffades på lördagen i en konferenslokal på mässan. De flesta är med i vår Facebookgrupp. Vi pratade om mat-styling och fotografering, men också om etiska frågor som upphovsrätt, trixiga frågor om gratisprover och bjudresor, länkekonomi och mycket annat. Som avslutning berättade journalisten och bloggaren Therésia Ernerborg om sin bok Söta Saker, hur den kom till och om all hjälp hon fått från sina bloggläsare.

Roligast av allt var att träffen verkligen blev till en bubblande diskussion där alla ville delta och ge sin syn på olika saker. .

Personligen tyckte jag det var mycket lärorikt och kul, och jag hoppas de andra som var där delar den uppfattningen.

Det var med största sannolikhet inte sista gången vi gör detta.

Matbloggpriset

På fredagen delades Stora Matbloggpriset ut. Som inledning fick jag själv den stora äran att göra en liten trendspaning (idolbild nedan, tack för lånet Sebbe!) där jag pratade om vad som händer i livsmedelsbranschen just nu, och vad som kommer att hända framöver, när 90-talisterna börjar märkas på allvar i konsumtionssamhället.

Matbloggpriset tilldelades i år den högst unika bloggen Kaffekokarkokboken, som drivs av Katja Wulff. Hon skriver på ett mycket underhållande sätt om hur hon lagar mat i sin kaffekokare, något som rönt stor uppmärksamhet i en rad olika medier.

Vin, vin, vin

Mässan i övrigt var i ärlighetens namn inte så enormt intressant. Vinföretagen hade en stor del av golvytan, och var dessutom ganska… utåtriktade, för att uttrycka det milt.

Möjligheten att bli bjuden på ett glas vin – eller tio – är kanske inte det dragplåster som drar till sig de allra mest passionerade matälskarna.

Bortsett från vinföretagens dominans, kunde man dock observera en del annat intressant. Till exempel relativt många montrar med bröd. Och då pratar vi rustika saker: surdeg, finskt rågbröd och liknande produkter.

Dessutom fanns flera av vinnarna i Chark-SM på plats för att presentera sina produkter. Scan och dotterbolaget Hugosons hade en gemensam monter och några andra prisvinnare syntes också i vimlet.

7 thoughts on “Sent ska Stellan vakna”

 1. Smälter nästan in i tapeten, menar du? 🙂
  Det som är intressant med 90-talisterna är att de beskrivs som “Generation Ordning.” Det läser sina läxor och tittar på Allsång på Skansen. Drömmer om ett bra jobb och att bilda familj. De är inte alls lika fascinerade av den nya tekniken som vi tror, utan förväntar sig bara att den ska finnas där, och fungera.
  För matbranschen tror jag det kommer att innebära lite av en retrovåg. Mer matlagning hemma, mer husmanskost osv. Det kan nog bli ett litet blogginlägg om detta också, vad det lider…

 2. Hej!
  Studerar journalistik och håller nu på att skriva ett reportage om felstavade skyltar. En enkel googling bort hittade jag att du (om du är rätt person) har lite dille på felstavade skyltar. Stämmer det? Och skulle jag isf kunna få göra en kort intervju med dig?

  Vänliga hälsningar
  Julia Wiberg
  info@juliawiberg.com

 3. Jag har fortfarande inte fått ner något på papper kring matbloggsträffen. Det var verkligen roligt att arrangera och ha kontakt med dig, Christopher och Pia. Måste säga att efteråt kändes det lite tomt. Hur ser planerna ut för Göteborg. Jag vet inte om jag har möjlighet att komma men är ändå nyfiken på att höra om du fortsatt fundera….

 4. Absolut! Ska träffa Lotta Hultén, som arrangerar mässan, imorgon.
  Jag kommer att hålla i en annan grej på fredagen, en debatt kring matkvalitet och -lönsamhet, men jag har även pratat med Lotta om hur vi kan locka dit lite matbloggare. Just nu lutar det åt att vi försöker knåpa ihop något i samband med en mingeltillställning på Hotell 11, mitt emot Eriksbergshallen där mässan hålls, på kvällen fredag den 25 feb.
  Jag återkommer när jag vet mer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *