På visit hos Tårtkungen

Häromdagen var jag på inviging av konditorikedjan Steinbrenner & Nybergs nyaste butik, i Sannegårdshamnen på Hisingen. Det var intressant på flera sätt. Jag smakade två av årets nya tårtor, Waikiki (se bilden) och Pumpkin.

Kan inte påstå att någon av dem var direkt äcklig…

Efter besöket knåpade jag ihop en artikel till vårt nyhetsbrev Salt, Svensk Affärs- och Livsmedelstidning. Den kommer här nedan.

Soppa och tårta

Soppa och tårtbuffé är en av ingredienserna i historien bakom framgångarna för västsvenska konditorikedjan Steinbrenner & Nyberg. Nu har man öppnat ytterligare en butik, denna gång inne i Icas nyaste butik: Kvantum i Sannegårdshamnen i Göteborg.

”Egentligen är det banken som har tjatat på mig att jag ska öppna nåt i det här området”, berättar Urban Nyberg, vd för Steinbrenner & Nyberg.

Området ifråga är en framväxande stadsdel som i mångt och mycket påminner om områden som Hammarby Sjöstad i Stockholm, Västra Hamnen i Malmö eller Norra Hamnen i Helsingborg. Gamla industrimarker exploateras och förandlas i takt med att näringslivet stöps om.

Resultatet blir mondäna och urbana stadsdelar som attraherar en köpstark målgrupp. Detta händer i Göteborg på den så kallade Norra Älvstranden på Hisingen, rakt över Göta Älv från stadens absoluta centrum.

Här har Ica nu byggt en splitter ny Kvantumbutik, och i samma fastighet huserar Steinbrenner & Nybergs sjunde butik.

”Sista biten”

En tydlig trend i dagligvaruhandeln på senare år har varit att man allt mer tagit upp konkurrensen med företag som just Steinbrenner & Nyberg. En Icabutik kan ha både eget bageri och sälja konditorivaror som tårtor och andra bakverk.

Men det oroar inte Urban Nyberg:

”De kommer inte att gå den där sista biten som vi gör med service och allt detta.”

Steinbrenner & Nyberg har gjort sig känt för göteborgare och kungsbackabor som en säker leverantör av njutning för gommen. Kedjans semlor brukar alltid finnas med i toppen när lokala medier testar utbudet, och man har även slagit sig in på lunchmarknaden med den intressanta kombinationen sopplunch med tårtbuffé.

Den som vill hoppa soppan kan istället välja sallad. Men lockbetet är förstås egentligen de fantastiska tårtorna.

Här jobbar Steinbrenner & Nyberg med kollektioner, och vid invigningen av den nya butiken i Sannegårdshamnen passade man samtidigt på att presentera sin höstkollektion. Här återfinns nyheter som Hawaii-influerade Waikiki, Halloweentårtan Pumpkin och Kaffe Karlsson, en tårta som hämtat sin inspiration från drinken med samma namn.

Steinbrenner & Nyberg har hittat ett spännande koncept. Men än så länge är det förbehållet västsvenskarna. Några planer på expansion till andra delar av landet finns inte i nuläget.

2 thoughts on “På visit hos Tårtkungen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *