Så rätt, men ändå så fel

Axfood fortsätter att utveckla sina egna varumärken. Nu har man gjort en grej som en stor bit av mig gärna vill ställa sig upp och applådera, för det är så… rätt, bara.

Det handlar om varumärket Garant, som Axfood själva vill beskriva som “lyhört.”

Rent konkret innebär det att du och jag som konsumenter nu har helt nya möjligheter att tycka till om varumärkets produkter. På märkets webbplats finns flera olika möjligheter att komma med synpunkter på produkterna, och det första som möter på sajtens startsida är en pratbubbla där man kan skriva sin åsikt.

Fantastiskt! Axfood har fattat precis vad som håller på att hända och bjuder in sina kunder till dialog och samtal. Via nätet. Bravo!

Men…

Jag vill så gärna stå upp och applådera detta, men jag kan samtidigt inte blunda för det faktum att Axfood genomför den här smarta åtgärden på ett ganska klantigt sätt. Även om man bortser från småsaker som det märkliga användandet av ordet “lyhörd” i tid och otid, eller den ack så dubbeltydiga formuleringen “Tyck om oss” (se ovan) så kan man inte blunda för den stora tabben att använda sig av det befintliga varumärket Garant.

Garant är idag ett varumärke för Axfoods ekologiska produkter. Men det har en historia inom koncernen, och har använts även som ett premiummärke för ett slags lyxsortiment med bland annat hummer och liknande varor.

Nu blir alltihop förvirrande, och konsumenterna kommer att fastna i första porten när de undrar om varan är ekologisk eller inte, om den är dyr eller billig och så vidare.

Det är så synd, när man gör en så smart grej, att man tar sådana här onödiga genvägar. Jag hoppas dock att mitt gnäll är helt obefogat.

2 thoughts on “Så rätt, men ändå så fel”

  1. Ja jag blev i alla fall förvirrad när jag läste här nu eftersom jag köpt deras Garant ekologiska varor. Så de här som heter det nu, de är alltså inte ekologiska?! Sjukt att använda samma varumärke till skilda grejer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *