Det har jag vetat länge

…men nu börjar även vetenskapen att hinna ifatt. Amerikanska forskare har sålunda kommit fram till att min favoritdryck, den irländska stouten Guinness, kan ha en förebyggande effekt mot blodproppar.

Svenskan rapporterar om nyheten idag, och jag är inte förvånad. Bland britter och irländare finns en rätt utbredd uppfattning om de hälsobringande effekterna hos “The Black Stuff”, ett resultat av många års enträgen marknadsföring under parollen “Guinness is good for you.” Lite grand som Gammel Dansk-reklamen “Gammel Dansk gør godt”, som fortfarande får tusentals danskar (låt vara en äldre generation, men ändå) att ta sig en daglig stänkare.

Ett husmorstips jag fick under tiden då jag bodde i England var att ta ett hett bad och en Guinness när man började känna sig förkyld och hängig. Om det funkar är väl tveksam, men det säger en del om synen på det brunsvarta ölet.

4 thoughts on “Det har jag vetat länge”

  1. Där har du sannerligen rätt, Bengt. Burkvarianten är rätt blek egentligen. Men det är en rätt dyr lyx om man ska ta sig en Guinness på puben varje dag…

  2. Glöm inte kvinnorna som fick Guinness efter förlossningen på irländska sjukhus förr i världen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *