Bara var tredje?

Sitter och läser om en undersökning som Scan gjort. Den visar att var tredje konsument gärna betalar lite mer för ekologiska köttprodukter.

Är inte det beklämmande få? Betyder inte detta att livsmedelsindustrin, Krav och alla andra har misslyckats helt med att få konsumenterna att förstå hur allt hänger ihop?

Jag vet inte. Men jag tycker i alla fall att det är högst märkligt att hela 64 procent INTE är beredda att betala mer för ekologiska produkter. Särskilt när det gäller den här typen av telefonundersökning, där man faktiskt i princip kan vara säker på att en viss andel lämnar det politiskt korrekta svaret, trots att de inte agerar därefter i butiken.

Vad tycker du? Är du beredd att betala mer för ekologiskt? Om inte, varför? Och om du ser i din bekantskapskrets, tror du att siffrorna stämmer, är det bara var tredje som är beredda att betala för

10 thoughts on “Bara var tredje?”

 1. Det gäller kanske inte alla 64 procenten, men för väldigt många handlar det inte om att “vara beredd” att betala mer, det handlar om att kunna betala. För många handlar det om att alltid välja det billigaste alternativet för att – kanske – få pengarna att räcka till bara det allra mest nödvändiga, och då hamnar tyvärr “kravodlat” och “bättre kvalitet” bland lyxgrejer man får avstå.

  Och det är alldeles sant.

  (Nu var inte detta ett direkt svar på dina frågor, det tar jag kanske sen.)

  Lenas senaste bloggpost..på g – som i gotland

 2. Jag fick nog inte fram det, men det var ungefär så jag tänkte också. Och det jag menar är just det du säger: den gruppen utgör inte 64 procent av Sveriges befolkning. Absolut inte.

 3. Jag var med om en lustig diskussion med mina föräldrar(70+) om ekologiskt:

  “-Nejdu, det där är inte mer ekologiskt än nåt annat vanligt” (om smör iofs, men ändå)

  “-Hur menar du då?”

  “-Det vet man ju hur det är med det där…” + nåt svammel om att det kostar mer miljömässigt att ta fram ekologiskt.

  Men nu står ju inte dom för 64% av befolkningen. Och kan inte anses representativa annat än för gruppen “dinga”…

  (kan tilläggas att efter ett gäng år med mina föräldrar så gav jag upp direkt och orkade inte ge mig på Sisyfos-arbetet med diskussion kring ekologiskt)

  xtians senaste bloggpost..Barack beställer burger! Igen.

 4. Jag tror att en tredjedel är högt, i min bekantskapskrets är det nog snarare en femtedel som regelmässigt väljer ekologiskt – om ens det.

  Själv väljer jag enbart ibland ekologiskt, och då de produkter som faktiskt håller högre kvalitet än de vanliga produkter som finns tillgängligt. Jag är nämligen långt ifrån övertygad om att så kallad ekologisk odling är “the way to go” av en mängd skäl.

  MrArbocs senaste bloggpost..Roligt!

 5. Det är väldigt intressant, det här. Era kommentarer återspeglar nog en utbredd skepsis som trots allt finns. Jag trodde liksom att man ändå skulle säga att man valde ekologiskt, eftersom det är det “rätta” svaret.
  Att folk inte väljer ekologiskt det vet vi ju. Av Scans frsäljning är två procent ekologiskt…

 6. In my new hood är den närmsta butiken en coop som… bara har ekologiska alternativ! I princip, inte rakt av. Men exempelvis så har de gjort tvärtom. De ekologiska bananerna finns det jättemycket av, och i ett litet hörn ligger de skamsna icke ekologiska. De tar inte ens hem ett icke ekologiskt alternativ ibland. Mycket föredömligt. Mängderna de tar hem gör också att de kan sänka priset, så ibland är kravbananerna billigare än fulbananerna.

  Om jag får välja väljer jag ekologiskt, men eftersom jag är student så blir valet ibland tyvärr ful-alternativet av strikt ekonomiska skäl. Mjölken är dock alltid eko, det har liksom etsat sig fast.

  Ozzys senaste bloggpost..Det är ju så jädrans mycket man ska hålla ordning på!

 7. Ozzy: jag trodde faktiskt att Coop hade skrotat de vanliga bananerna helt. Men det är ju absolut den kedjan som kommit längst. Ser fram emot att de ska få ordning på sin butik här i byn.

 8. Jag köper ekolgoiskt så ofta jag kan. Men ibland backar jag för priset, särskilt på kött. Några kronor mer gör liksom inget, men 40 kronor extra för samma mängd – om än ekologiskt – känns lite för oekonomiskt. Sorgligt men sant.

  Det jag hör från andra är att de inte tror på att det verkligen är ekologiskt. Krav, pfft, liksom. Jag vet inte var det kommer ifrån?

  Minns min sommar på Lantmännen då nån av de fast anställda menade på att det ibland var svårt att få fram det ekologiska fodret till hönsen, och då gick det minsann lika bra med annat. Ja, inte kan ju hönsen svälta i alla fall. Mitt svar, som jag fortfarande håller fast vid, är att det inte är anledning nog att inte köpa ekologiskt. Tvärtom: ju fler som köper desto större efterfrågan, desto större tryck på producenten av ekologiskt foder.

  Men kanske har jag fel?

  Atahariss senaste bloggpost..Mina första blåkläder

 9. Varje konsument måste ju göra sina egna val. Och hur ofta köper jag själv ekologiskt kött? I stort sett aldrig, för det finns inget att köpa i de butiker där jag handlar.
  Debatten om klimat osv har säkert stor betydelse, för den har spridit enorm osäkerhet om vad som verkligen är bra för miljön. Kravmärkt lammkött från Nya Zeeland känns ju sådär, rent logiskt.

 10. Jag är faktiskt ganska skeptisk mot ekologiskt – sådär i största allmänhet, jag tycker att det har blivit alldeles för mycket buzzword och för lite innehåll. Ska vi köpa ekologiskt kött från Brasilien? Ekologiskt odlade morötter från Holland, eller svenska från Gotland? Svårt att säga. Jag är inte övertygad om att ekologisk odling och djurhållning är bäst – varken för mig som konsument, eller för vår planet. Så – jag väljer ekologiskt om produkten är bättre (som i godare), mer prisvärd eller t.ex. närodlad. Inte bara för att den finns.

  Annes senaste bloggpost..Dark Rye Sourdough

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *