Arla mot röset

Jag känner att det här är en sak som behöver belysas lite grand. Tror inte att så många konsumenter känner till det, men inom livsmedelsindustrin, och i synnerhet inom mejeriindustrin, är det välkänt att det rasar ett krig.

istock_000005421074xsmallOm jag skulle uttrycka det med ord som mina söner skulle valt, skulle jag beskriva mjölkkriget såhär: Det är Arla mot röset, typ.

Uttrycket är välfunnet, eftersom den som “kör mot röset” alltid är någon som är större, starkare och bättre utrustad än alla andra. Det kanske är två killar i sexan, som är jätteduktiga på fotboll, som tar sig an en hel skock av tredjeklassare.

Arla omsätter drygt 47 miljarder danska kronor och har drygt 16.500 anställda. I jämförelse är de andra svenska mejerierna, exempelvis Milko, Skånemejerier, Norrmejerier och några till, lilleputtar. I Danmark har Arla i praktiken monopol på mejerimarknaden, och om man ska tala klarspråk så riskerar det svenska mjölkkriget att sluta på samma vis. Arla har nu knutit upp alla de svenska kedjorna till sig, senast genom ett avtal om att bli huvudleverantör till Coop.

Den enda kedja som spjärnat emot är Ica, som bråkat en del med Arla om priser. Bråket slutade med att man tecknade ett nytt avtal, men man var noga med att framhålla att det inte skulle innebära att Arla utökade sin försäljning genom Ica.

Exakt vad som står i de avtal som skrivits vet ingen utanför den innersta kretsen. Men det är ingen vild gissning att Arla använt priset som ett viktigt verktyg i förhandlingarna. En annan metod som Arla använt för att sätta press på sina konkurrenter är att man avbrutit ett distributionssamarbete som fanns tidigare, där man hjälptes åt att köra ut varor i områden utanför det egna.

Jag har definitivt inget emot marknadsekonomi. Tvärtom. Det finns inget olagligt i det Arla gör, och jag är tveksam till om man ens kan kalla det oetiskt. Det är så näringslivet funkar, liksom. Konsumenten avgör vem som vinner i slutändan.

Men för att konsumenten ska kunna göra sitt val, behöver h*n information. Därför skriver jag detta: Du som vill se till att det även framöver kommer att finnas en mångfald av varor i mejerihyllorna, kanske ska fundera över vilken leverantör du väljer?

6 thoughts on “Arla mot röset”

 1. Jag hoppas det här inte innebär att min lokala konsumbutik kommer sluta med det de gör nu: säljer enbart Emåmejeriets (lokal producent i Småland) mjölk, förvisso kompletterad med Arla vad gäller fil osv.

 2. Hoppsan, Annica! Det var andra bullar, må jag säga. Konsumbutikerna har ju lite olika relationer till Coop, alla är inte lika hårt knutna eftersom vissa tillhör fristående konsumentföreningar.

 3. Här i mitten av Sverige ståtar nu mjölkpaketen men nån sorts slogan om lokalt producerad mjölk. Jag trodde det handlade om något om att Y-köpt mjölk inte skulle komma från Jämtland eller Värmland. Men jag har tydligen inte lyft blicken …

  Jag köper helst inte Arlaost heller. Mycket hellre Norrmejeriers.

  Smör är svårare att välja då alla mejerier har likadan förpackning.

  (Minns sommaren 1987 när jag jobbade på mejeriet i Umeå och en kille ringde runt till en massa ställen för att köpa upp smör. Finnarna tog Vasa-båten till Sverige/Umeå och köpte smör som gick åt som i solsken. Och det var väl ungefär det solsken som kom den usla sommaren …)

  Cecilia Ns senaste bloggpost..Jorå, jag lever

 4. Cecilia: Smör finns det ju bara en leverantör av i Sverige: Svenska Smör, som ägs av Svensk Mjölk. Det så kallade smörsamarbetet är den sista resten som finns kvar numera av den tid då mejerierna levde i samförstånd. Tidigare samarbetades det om både Yoggi och Bregott, men de märkena har Arla nu köpt loss och äger själva.

 5. jag har försökt hitta info om vem som äger svenskt smör, men är det någon som vet hur allt hänger ihop? tydligen ägs det av svensk mjölk, men arla har det på sin sajt? är det för att svensk mjölk består av olika mejeriföretag?

  jag bor också i småland och är väldigt nöjd med att vi har emåmejeriet här. Nu släpper de dessutom snart smör, vilket kan behövas för att bredda utbudet.

 6. Svensk Mjölk är en organisation som ägs av mejeriföreningarna gemensamt. Den har tidigare ägt varumärket Svenskt Smör, och jag trodde det fortfarande var så. Men så läste jag en artikel idag som fick mig att börja undra lite. Får nog kolla upp det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *