Det kunde jag ju kommit på själv

Tillåt mig presentera dagens smartaste uppfinning.

En sån där grej som man läser om och tänker “Menååh!” Varför kom inte JAG på det? Så enkelt. Så smart. Och, i det här fallet, så otroligt användbart – inte bara för oss här i den rika världen. 

Om du inte redan har klickat dig bort härifrån, kan jag berätta att det handlar om ett kanadensiskt företag som uppfunnit en maskin som utvinner vatten ur luft. Och hur svårt kan det vara, undrar jag? Jag har själv en avfuktare för en tusenlapp i min tvättstuga, med en uppsamlare undertill som man måste tömma med jämna mellanrum.

Allt som krävs är att luftfuktigheten överstiger 30 procent. Jag hoppas verkligen att denna manick kommer till användning där det verkligen behövs. Till exempel i Afghanistan, där år av krig slagit ut hela landets vattenförsörjning? En genomsnittlig afghansk familj lägger i dagsläget en fjärdedel av sin inkomst varje månad på att köpa vatten, som körs ut i tankbilar över hela landet. 

Där behövs den kanadensiska maskinen, och den kommer säkert att säljas där också. Men tyvärr lär inte köparna vara de som bäst behöver det, utan snarare de som redan har tillräckliga inkomster för att ha råd att köpa vattnet. Så säger realisten på min vänstra axel, i alla fall. 

Som den borne optimist jag är, hoppas jag i så fall att det leder till sjunkande vattenpriser för resten av landets befolkning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *