Jag vet inte var jag ska börja

Det har hänt så mycket de senaste dagarna. Mer än normalt, för min del. 

Men eftersom jag hintade om middag med två lettiska TV-stjärnor igår, så får jag väl börja där. 

Du ser båda två på bilden intill. Kvinnan heter Kristine Koladina, och vann den baltiska upplagan av Expedition Robinson 2002. Mannen heter Aigars Strauss och har tidigare varit programledare för det populära matlagningsprogrammet Pikantā Mīkla, som visas i Lettlands största TV-kanal LTV1. 

De har organiserat resan som jag just nu befinner mig på, tillsammans med sju andra journalister från Ungern, Litauen, Ryssland och Tyskland. De har vallat runt oss på olika fabriker, på den stora mässan Riga Food och slutligen idag för en exklusiv presskonferens med Lettlands jordbruksminister Martins Roze. (Jag kan förresten tillägga att de flesta lettiska namn är nedlusade av olika streckar, prickar och krokar både över och under bosktäverna, men dom har jag censurerat bort av ren lättja.)

Gårdagens middag var synnerligen trevlig, särskilt efter att Aigars introducerat vad han kallade “Swedish teambuilding”, vilket egentligen bara innebar att alla närvarande fick presentera sig ordentligt. Med lite vin som smörjmedel löpte det på fint. 

Eftersom detta ska föreställa någon form av matbetonad blogg, ska jag dessutom avslöja att jag åt en soppa på ängssyra till förrätt, som var ruggigt god och full av potatis, ägg och andra överraskningar. Till huvudrätt en baconlindad fläskfilé och till efterrätt cheesecake. 

Jag ska inte trötta ut dig med att återge allt vi konverserade om under middagen, bara bjuda på några väl valda smakbitar från avdelningen Värdelöst Vetande: 

 • Männen i Lettland har störst fötter i Europa. 44,7 i genomsnitt.
 • Alla män i Lettland har namn som slutar på -s. Både för och efternamn.
 • I Litauen slutar männens namn på -as eller -is. 
 • Vid giftermålet ändras dessutom kvinnans efternamn, så man kan alltid lista ut om en kvinna är gift med ledning av hennes efternamn. (Jag är kvar i Litauen.)

One thought on “Jag vet inte var jag ska börja”

 1. Då blir jag ju nyfiken.
  Herr och Fru [Tillsammans] har kvar sina ursprungliga efternamn, utom hon som satt en knorr på på något sätt som du inte beskrev.

  Men vilket efternamn har deras barn?

  Kvinnlig sambo, har hon kvar sitt efternamn oändrat?
  Även som mamma?
  Ensamstående ogift kvinna med barn?

  Cecilia Ns senaste bloggpost..Jag ska få ett får!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *